Fantastisk Brownietårta
Räcker till 14 portioner
14 portioner
Ingredienser
Så gör du
- Browniebotten
- 1,5 dl hackade hasselnötter (jag tar nötkross)
- 100 gr mörk choklad
- 100 gr smör
- 2 st ägg
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl vetemjöl
- 1 st dubbeldajm krossad
- Hallon eller jordgubbsmousse
- 160 gr hallon eller jordgubbar (frysta är bäst)
- 0,4 dl hallon eller jordgubbssaft
- 0,4 dl socker
- 120 gr grekisk yoghurt
- 3,2 dl grädde
- 4 st gelatinblad
- Vaniljmousse
- 160 gr vaniljkräm
- 4 dl grädde
- 0,4 dl socker
- 4 st gelatinblad
- 1,5 tsk vaniljsocker
Browniebotten
Värm ugnen till 200 grader. Smält choklad och smör. Blanda i nötterna.
Vispa ägg med socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ihop bakpulver och vetemjöl.Vänd ner chokladblandningen och den krossade dajmen.
Häll i en formen med löstagbar kant (som du lagt smörgåspapper som du smort och bröat, men bara i botten )( detta kan uteslutas men tårtan blir väldigt svår att flytta på om du hoppar över det)
Baka i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.Hallon eller jordgubbsmousse
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vaten
Kör de tinade bären i en mixer så det blir en slät puré.
Blanda med saften.
Blanda grekisk yoghurt,grädde och socker. Vispa till lös konsistens. När du smälter gelatinbladen kan du ta lite av bärblandningen eller grädden ca 1/2 dl och smälta tillsammans med det.
Blanda sen ner det i bärpurén och vänd sen ner detta i gräddyoghurten.
Häll i formen. Släta till ytan. Ställ in i kylen medan du gör vaniljmoussen.Vaniljmousse
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Vispa grädde,vaniljsocker och socker löst.
Blanda ner vaniljkrämen.
Ta ca 1/2 dl och lägg i en microsäker skål tillsammans med gelatinet.
Smält i micron.
Vänd sen ner i vaniljgrädden.
Häll försiktig över ner i formen över hallonmoussen.
Släta till ytan och låt stå i kylen helst över natten
Dekorera med choklad,blommor eller bär.