Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Fantastisk tårta med hjortronmousse, mandelgrädde och vaniljkäm

Här kommer mitt recept på en riktigt god och svensk tårta, en tårta som var en utav 9 finalister i Arlas tävling "Nationaldagstårtan".

Tårtspecialisten.se

Vote
(12)

Räcker till 1 st tårta á 10 pers

Räcker till...

1 st tårta á 10 pers

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 5 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2-3 tsk bakpulver
Vaniljkräm
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 1 påse marsankräm (som vispas med kall mjölk)
  • 2½-3 dl mjölk
  • 1-2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas om man vill)
Mandelgrädde
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 300 g mandelmassa (finriven)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½-1 msk krossade kardemummakärnor
Hjortronmousse
  • 4 dl vispgrädde
  • 300 g hjortron, färska eller frysta
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk citronjuice från en färsk citron (kan uteslutas)
  • Gör tårtbottnen såhär:

    Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

    Gör vaniljkrämen såhär:

    Töm  en påse marsánkräm i en skål. Tillsätt cirka 2½-3 dl mjölk, tills marsánkrämen blir lite trögflytande. Vispa grädden ganska hårt. Tillsätt marsánkrämen samt vaniljsockret. och vispa igen tills allt blandats ordentligt.

    ”Safta” tårtbottnen med ett par matskedar mjölk och bred sedan ut vaniljkrämen över det första lagret.

    Gör mandelgrädden såhär:

    Blanda 1½ dl créme fraiche eller 1½ dl turkisk yoghurt med vaniljsocker och ½-1 msk krossade/malda kardemummakärnor. Vispa grädden ganska hårt.

    Finriv mandelmassan och tillsätt alla ingredienser i grädden. Blanda allt ordentligt.  Tillsätt eventuellt några droppar mandelessens ifall du vill ha mer smak utav mandel.

    ”Safta” det andra lagret i tårtbotten med ett par matskedar mjölk, och bred sedan mandelgrädden över det andra lagret.

    Gör hjortronmoussen såhär:

    Om du använder frysta hjortron, låt dessa tina i rumstemperatur cirka 1 timme. Separera hjortonen och hjortronsaften i en finmaskig sil, genom att ”pressa” hjortronen med en sked. Tillsätt 1 msk i saften från bären, och spara detta till senare.

    Vispa grädden ganska hårt och tillsätt de pressade hjortronen. Tillsätt vaniljsocker samt färsk juice från en citron. Blanda ordentligt.

    Stick hål i ”locket” på tårtan med gaffel, och safta lite med några matskedar av hjortronsaften. Spackla sedan hela tårtan med hjortronmoussen. Spackla lite sparsammare på sidorna utav tårtan, och lägg lite mer mousse på ”locket” istället.

    Tillsist, täck tårtan med marsipan.

    Kavla t ex själv en bit marsipan (gärna med florsocker eller maizena under, så fastnar den inte lika lätt) eller köp färdigkavlad och 

    och täck hela tårtan.

    Dekorera hur du vill.