Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Festtårta med hallon och chokladmousse

Det är lite pyssel med att baka denna tårtan och det tar en del tid, men i gengäld blir den väldigt god och du kan med fördel göra den klar någon dag i förväg.

Recept 12 bitar

Botten

Smör till formen

6 äggvitor

300 g florsocker

300 g mandel med skal

Finrivet skal av en obesprutad apelsin

1 tsk bakpulver


Hallonmousse

4 blad gelantin

125 g frysta hallon

2 äggvitor

75 g socker

2½ dl vispgrädde

Chokladmousse

100 g god mörk choklad (minst 70%)

4 äggulor

40 g socker

2½ dl vispgrädde


Glasyr

3 dl vispgrädde

150 g mörk choklad

 

Halmstadmia

Vote

Räcker till 12 personer

Räcker till...

12 personer

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • Botten: Kläm fast bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar botten. (c:a Ø22 cm). Smörj formen. Vispa äggvitorna nästan helt styva, tillsätt florsockret och fortsätt vispa äggvitorna till ett mycket hårt skum. Mixa eller mal mandlarna fint och blanda försiktigt i apelsinskal och bakpulver. Vänd ner mandelblandningen i äggskummet. Fördela 1/3 av smeten i formen. Grädda i 180° varm ugn i 20 minuter. Upprepa så du får 3 bottnar. Låt kallna helt på bakplåtspapper. Rengör formen och klä kanten med plastfolie. Lägg en botten i formen.

    Hallonmousse: Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter. Värm hallonen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och lös upp dem i de varma hallonen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa vitorna hårt, tillsätt socker och fortsätt vispa till ett riktigt hårt skum. Vispa grädden och blanda med hallonmoset. Vänd sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna. Fördela moussen på bottnen i formen. Lägg på nästa botten.

    Chokladmousse: Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt och hälls försiktigt ner den smälta chokladen under vispning. Ställ åt sidan. Vispa grädden och vänd ner1/3 av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden. Fördela moussen på botten nummer 2 i formen och lägg på den tredje och sista botten. Låt kakan stå i kylen till dagen därpå, eller i minst 4 timmar.

    Chokladglasyr: Koka upp grädden. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tills att den löst sig helt. Låt smeten svalna så att den börjar stelna något och häll den sedan över kakan. Dekorera tårtan med t.ex. kristyrblommor, silverkulor, strössel eller bakglitter.