Festtårta med hallon och chokladmousse
Det är lite pyssel med att baka denna tårtan och det tar en del tid, men i gengäld blir den väldigt god och du kan med fördel göra den klar någon dag i förväg.
Recept 12 bitar
Botten
Smör till formen
6 äggvitor
300 g florsocker
300 g mandel med skal
Finrivet skal av en obesprutad apelsin
1 tsk bakpulver
Hallonmousse
4 blad gelantin
125 g frysta hallon
2 äggvitor
75 g socker
2½ dl vispgrädde
Chokladmousse
100 g god mörk choklad (minst 70%)
4 äggulor
40 g socker
2½ dl vispgrädde
Glasyr
3 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Räcker till 12 personer
12 personer
Ingredienser
Så gör du
Botten: Kläm fast bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar botten. (c:a Ø22 cm). Smörj formen. Vispa äggvitorna nästan helt styva, tillsätt florsockret och fortsätt vispa äggvitorna till ett mycket hårt skum. Mixa eller mal mandlarna fint och blanda försiktigt i apelsinskal och bakpulver. Vänd ner mandelblandningen i äggskummet. Fördela 1/3 av smeten i formen. Grädda i 180° varm ugn i 20 minuter. Upprepa så du får 3 bottnar. Låt kallna helt på bakplåtspapper. Rengör formen och klä kanten med plastfolie. Lägg en botten i formen.
Hallonmousse: Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter. Värm hallonen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och lös upp dem i de varma hallonen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa vitorna hårt, tillsätt socker och fortsätt vispa till ett riktigt hårt skum. Vispa grädden och blanda med hallonmoset. Vänd sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna. Fördela moussen på bottnen i formen. Lägg på nästa botten.
Chokladmousse: Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt och hälls försiktigt ner den smälta chokladen under vispning. Ställ åt sidan. Vispa grädden och vänd ner1/3 av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden. Fördela moussen på botten nummer 2 i formen och lägg på den tredje och sista botten. Låt kakan stå i kylen till dagen därpå, eller i minst 4 timmar.
Chokladglasyr: Koka upp grädden. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tills att den löst sig helt. Låt smeten svalna så att den börjar stelna något och häll den sedan över kakan. Dekorera tårtan med t.ex. kristyrblommor, silverkulor, strössel eller bakglitter.