Fransk chokladtårta
En mastig och otroligt god chokladtårta som verkligen blivit älskad!
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 24 cm i diameter, rund tårtform
24 cm i diameter, rund tårtform
Ingredienser
Så gör du
Chokladtårtan
- 175 gram margarin
- 175 gram mörk choklad
- 2 dl socker
- 3 äggulor
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk kaffepulver
- 3 äggvitor
Glasyren
- 1 dl vispgrädde
- 150 gram mörk choklad
- 25 gram smör eller margarin
Smält matfettet i en kastrull och ta bort den från värmen. Bryt ner chokladen och låt den smälta
Tillsätt sockret och äggulorna och rör kraftigt med träslev
Blanda mjöl och kaffepulvret och rör ner detta också i smeten
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner den i smeten
Häll smeten i en smord och bröad form, i ca 24cm i diameter, det går enklast om den har löstagbar kant
Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 25-30min. Kakan ska vara lite kladdig
Lossa kanten och låt den kallna, Men ta bort den från bottnet först när den kallnat helt så att kakan inte går sönder.
Glasyren: Koka upp grädden och tag bort den från plattan. Bryt ner chokladen och lägg i smöret. Rör om tills allt har smält och blivit en slät chokladsmet. Låt den svalna litet och häll den över tårtan.
Kakan går även bra att frysa, men då helst utan glasyren på, den går även bra att göra någon dag i förväg och förvara svalt. Det passar bra att servera den med lite vispad grädde eller glass. Även bär som jordgubbar eller hjortron passar bra till!