Frosttårta
Alla barnen gillar Frost verkar det som. Tårtan består av white velvet-bottnar och whipped creamcheese frosting med blåbär och jordgubbar. White velvet-bottnar är perfekta när man ska färga bottnar då den är väldigt ljus.
Räcker till 1 tårta
1 tårta
Ingredienser
Så gör du
White velvet-bottnar:
- 4-5 st äggvitor (beroende på storlek M/L)
- 2,5 dl mjölk
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 5 dl mjöl
- 4 dl socker
- 4 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 krm salt
- 175 g rumsvarmt smör
- ev blå karamellfärg/hushållsfärg
Whipped creamcheese frosting:
- 150 g philadelphia
- 2 dl florsocker
- 3 dl grädde
- blåbär och jordgubbar
Smörkräm:
- 250 g rumsvarmt smör
- 5 dl florsocker
- 2 msk Dr. Oetker vaniljsocker
- 2 msk kokande vatten
Dekoration:
- ca 650 g ljusblå marsipan
- 150-200 g vit sockermassa från Dr. Oetker
White velvet-bottnar:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, mjölk och vanilj tillsammans. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt och tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om.
Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg. Vill du ha olika färg på bottnarna så delar du först upp delen i tre skålar och färgar var för sig.
Fördela smeten jämnt mellan 3 st 20-24 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 15-20 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill man kan man istället dela upp den i 4 st 18 cm formar men tänkt då på att gräddningstiden kan vara kortare.
Dekoration:
Vispa grädden hårt. Vispa philadelphia och florsocker. Blanda försiktigt ner philadelphian i grädden. Vispa INTE då blir frostingen rinnig.
Dela upp frostingen i två skålar med lika mycket i varje. Dela jordgubbarna i små bitar och vänd ner i den ena skålen. Mosa blåbären lätt med en gaffel och vänd ner i den andra.
Fyll tårtan med en frosting på vardera lagret och täck med valfrit smörkräm, frosting eller grädde.
Jag täckte min med smörkräm (där jag vispat ihop alla ingredienserna med elvisp i 5-10 minuter) och sedan marsipan och sugarpaste till en Frosttårta. Vill man kan man istället göra dubbelsats av frostingen och fylla med ena sorten och täcka tårtan med resten och dekorera med färska bär. White velvet-kakan är som namnet säger en sammetslen vaniljkaka som är god precis som den är.