Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Gender Reveal Cake - rosa fyllning

Samla dina vänner och bjud på en gender revealtårta. Med hjälp av färgen på tårtans fyllning så avslöjas barnets kön, rosa fyllning - en tjej. Blå fyllning - en kille. Självklart behöver du inte använda dig av rosa och blått, utan här går det att välja vilken färg man vill

baka.se

Vote
(5)

Räcker till ca 15 pcs

Räcker till...

ca 15 pcs

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

Saftiga kardemumma och mandelbottnar
  • 1,75 dl mandelmjöl
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • knappt 1 krm salt
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • ca 0,5 krm mandelessens
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • 1,75 dl mjölk
  • Rosa gelfärg
Rabarber- & jordgubbsmousse
  • 300 g rabarber
  • 300 g jordgubbar
  • 1 dl vatten (skippa vid användning utav frysta bär)
  • 1 dl socker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 5 st gelatiblad
  • 4 dl grädde
Rabarberkompott
  • 200 g rabarber
  • 2 msk socker
  • 2 krm kanel
  • 2 krm grovmalen kardemumma
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk potatismjöl
Marängsmörkräm
  • 170 g äggvita
  • 250 g socker
  • 450 g rumsvarmt smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • ProGel pastafärg -Sky blue
  • ProGel pastafärg - pink+purple
Dekoration och fyllning
  • 2 dl mandelspån
  • 2 st dajm (1 förp med 2 bitar)
  • valfritt dekorationsströssel i passande färg
Tårtbottnar
  1. Sätt ugnen på 200 grader och sänk till 175 grader när bottnarna satts in (över- och undervärme). Vispa snabbt ihop vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Ingredienserna ska bli riktigt fint fördelat av knivarna så att bottnarna inte sjunker ihop eller blir kompakta. Vispa smör, strösocker och mandelessens vitt och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan gångerna. Tillsätt vaniljsocker och kardemumma.
  2. Tillsätt mjölblandningen varvat med mjölkblandningen i tre omgångar. Vispa mellan varje gång. Tillsätt gel färg inför sista vispningen. Börja och avsluta med mjöl. Fodra 3 tårtringar/formar som är 18 cm i diameter med bakplåtspapper och fördela smeten. Sänk värmen till 175 grader och grädda bottnarna i mitten av ugnen 20-25 minuter eller tills de är helt genomgräddade = torr sticka. Låt bottnarna svalna i cirka 15 innan de vänds upp och ner för att svalna helt.
Rabarber- & jordgubbsmousse
  • Skala och skär rabarber i tärningar. Tillsätt rabarber, jordgubbar, vatten, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt puttra i cirka 10 minuter. Lägg gelatin i kallt vatten cirka 5 minuter. Mixa den mjuka blandningen till en slät puré i en blender. Tillsätt gelatin medan purén fortfarande är varm och rör om väl. Låt svalna. Låt stelna i kylskåpet i cirka 5-6 timmar eller över natten. Vispa upp grädde och rör ner i bärpurén innan tårtan läggs.
Rabarberkompott
  • Skala och skär rabarber i tärningar. Tillsätt rabarber, socker, kanel, kardemumma, vatten och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Låt puttra tills rabarbern mjuknat. Ta av från spisen och tillsätt redningen av potatismjöl blandat med vatten. Rör om och låt svalna. Förvaras i kylskåp.
Marängsmörkräm
  1. Värm äggvitor och socker i en skål över vattenbad tills de når 65-70 grader. Häll över blandningen i en vispskål och vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur, detta tar minst 10 minuter. Tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget under cirka 2-3 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt vaniljsocker och vispa sedan på högsta hastighet i cirka 5 minuter tills du fått en blank och jämn smörkräm.
  2. Smörkrämen förvaras inplastad i rumstemperatur 1-3 dagar. Värm försiktigt i micron för att få den mer följsam. Förvaras under en längre period med fördel i frysen, tina upp i rumstemperatur. Beroende på dekoration kan det behövas två satser smörkräm.
  3. Färga ca 2/3 av smörkrämen rosa, och resten blå. För att få den i samma nyans som på bilden har vi blandat några droppar av ProGel purple med ProGel rosa. För den blå färgen har vi användt oss av ProGel sky blue.
Tårtan
  1. Fodra en justerbar tårtring med bakplåtspapper och placera den lagom tight mot första botten. Tårtringen ska fungera som ett stöd utan att pressa mot tårtan. Spritsa en ring av smörkräm i ytterkant och fyll insidan med först rabarberkompott sen rabarber- och jordgubbsmousse. Smörkrämen ska fungera som ett yttre hölje så kanten av smörkräm måste vara lika hög som fyllningen blir i varje lager.
  2. Toppa moussen med mandelspån och hackad daim. Avsluta med en tunn ring av smörkräm i ytterkant innan botten nr 2 läggs på. Upprepa samma i andra lagret med resterande hälft av ingredienser. Toppa med en tunn ring av smörkräm i ytterkant innan sista botten läggs på.
  3. Förvara i kylskåpet med tårtringen på tills innehållet fått sätta sig och smörkrämen stelnat. Minst 4 timmar. Ta bort tårtringen och bakplåtspapper från tårtan och spackla ett tunt yttre lager av den rosa smörkrämen med hjälp av en tårtkam, för att hålla smulor borta från slutresultatet. Kyl tills smörkrämen stelnat. Spackla ytterligare ett lager, nu av den blå smörkräm med hjälp av en tårtkam, i nerkanten av tårtan.
  4. Spritsa tårtans topp, och dekorera med strössel