Glömmingetårta (Pinocchiotårta)
En riktig klassiker som är både enkel och god. Bakas i långpanna.
Räcker till 1 st tårta
1 st tårta
Ingredienser
Så gör du
- 75 g smör
- 2 dl florsocker
- 5 st äggulor
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 4 msk mjölk
- 100 g nötkärnor (ca 2 dl) kan bytas ut mot 1 påse mandelspån
Maräng
- 5 st äggvitor
- 2 dl socker
Fyllning
- 3 dl vispgrädde
- Bär ex jordgubbar
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Rör ner vetemjöl blandat med bakpulvret. Tillsätt mjölken. Smörj ett bakplåtspapper noga och lägg i en långpanna 30x40 cm. Bred ut smeten i långpannan. Hacka nötkärnorna grovt och strö hälften av dem över kakan.
Vispa äggvitorna hårt, vänd ner sockret och fortsätt vispa några minuter. Bred marängen över smeten i formen och strö över resten av nötkärnorna.
Grädda kakan i mitten eller nedre delen av ugnen i 175 grader ca 20-30 min tills marängen fått fin färg och botten är torr. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och papperet lossnar. Dela kakan mitt itu. Bred vispgrädde (och ev bär) på ena halvan och lägg den andra halvan ovanpå.
Tips! För större tårta, baka två bottnar och lägg dem på varandra.