Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Gräddtårta med bär och nötkrokant

Recept på härlig tårta med vaniljfyllning och hallongrädde som toppas och dekoreras med hasselnötskrokant och färska bär.

Vote
(7)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten (20 cm)
  • 4 st stora ägg (5 medium)
  • mjöl
  • potatismjöl
  • socker
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
Fyllning 1: Hallongrädde
  • 2 dl grädde
  • 1 nypa Dr. Oetker bakpulver
  • 1 dl hallonsylt
Fyllning 2: Vaniljkräm
  • 1 fp Dr. Oetker vaniljkräm
  • 6 dl mjölk
Topping och dekoration
  • 4 dl grädde
  • 1 påse krokant från Dr. Oetker
  • Färska hallon och blåbär (totalt ca 300-400 gram)
  • 1,5 dl saft
  • 3 st gelatinblad
Tårtbotten (20 cm)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
    Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du lika delar mjöl och potatismjöl. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.

  2. Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3 delar

Fyllning 1: Hallongrädde
  • Vispa grädde och bakpulver till grädden är ordentligt fast. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden lite fastare utan att det blir smör.
    Rör ner hallonsylten.

Fyllning 2: Vaniljkräm
  • Vispa vaniljkrämen med mjölken 3 minuter med elvisp. Låt sen vaniljkrämen vila i kylen 20 minuter innan användning.

Topping och dekoration
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm upp saften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i saften. Rör tills de är helt upplösta.
    Ställ åt sidan för att svalna.

  2. Dela den avsvalnade tårtbottnen i tre delar. Fyll ett lager med hallonkräm och ett lager med vaniljkräm. Vispa grädden och täck runt hela tårtan. Spara lite som du spritsar till en krans uppe på tårtan. Häll bären ovanpå tårtan och tryck fast nötkrokant runt om tårtan.

  3. När gelen börjar bli lite trögflytande så häller du den över bären och ställer sedan in tårtan i kylen tills gelén har stelnat.

    Ta fram minst en halvtimme innan servering.