Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Gräddtårta med jordgubbar

Recept på en riktig klassiker. Den här tårtan kan man äta när som helst. Perfekt till både födelsedagar, mors dag och midsommar.

Vote
(2)

Räcker till 1 tårta

Räcker till...

1 tårta

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten:
  • 4 st ägg. Häll upp de knäckta äggen i ett glas
  • mjöl + potatismjöl. I ett glas bredvid häller du hälften mängd potatismjöl, och hälften mängd vanligt mjöl, så det bildar samma mängd som äggen i glaset bredvid
  • socker. I ett tredje glas måttar du upp samma mängd i det glaset som de 2 övriga glasen. (se bild)
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
Marinerade jordgubbar:
  • 10-12 normalstora jordgubbar
  • saften från 1 lime eller 1 halv citron
  • 0,5 dl rörsocker (kan bytas ut mot strösocker)
Vaniljkräm:
  • 2 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 Dr. Oetker vaniljståmg
  • 5-7 dl grädde
  • Dr. Oetker Frystorkade Hallon
  1. Tårtbotten:

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du hälften mjöl och hälften potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.

    Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat.

    Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.

    Grädda i nedre delen av ungnen i ca 30 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.

  2. Marinerade jordgubbar:

    Dela jordgubbarna i små bitar. Häll över limesaft och socker. Rör om och låt stå tills det är dags att fylla tårtan

  3. Vaniljkräm:

    Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
    Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
    Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

    Vispa 2,5 dl grädde och blanda med vaniljkrämen. Fyll varje lager med gräddkräm och marinerade jordgubbar. Jag strödde även på frystorkade hallon för lite mer smak.

    Vispa upp resten av grädden och täck hela tårtan, dekorera med färska jordgubbar och andra bär. Jag använde blåbär, jordgubbar, kiwi, passionsfrukt och frystorkade hallon.