Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Hallon och citrontårta med passionsfruktmousse och vit choklad

Denna ljuva tårta blev slutlig vinnare i Cake It Away 2016. Stort grattis säger vi till Jessica Jansson som gjort denna fina skapelse! 

"Den här tårtan består av flera olika komponenter och den som vill följa receptet bör förbereda ett par dagar innan tårtan ska sättas ihop och serveras. För den som istället vill ha tårtan klar snabbare kan naturligtvis köpa färdig mousse och lemon curd."

baka.se

Vote
(4)

Räcker till 10-12 bitar

Räcker till...

10-12 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Minimaränger med hint av citron (ca 50 st):
  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • Några droppar gul hushållsfärg från Dr. Oetker
Passionsfruktmousse:
  • 5 st passionsfrukter
  • 0,5 burk kondenserad mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
Lemon curd (ca 3 dl)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 citroner (finrivet skal och saft, ca 1 dl)
  • 50 g smör skuret i mindre bitar
Vit chokladfrosting:
  • 200 g vit choklad
  • 100 g rumsvarmt smör (gärna osaltat)
  • 200 g färskost (cream cheese)
  • 2-3 dl florsocker
  • valfri gelfärg från Dr. Oetker (jag blandade blå och grön)
Vaniljbotten med hallon:
  • 4 st ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • ½ vaniljstång från Dr. Oetker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 100 g färska hallon
Dekoration:
  • Ätbart skimmer
  • färska hallon
  • Citronmellis
  • Dr. Oetker silverpärlor
  • Dr. Oetker naturlig dekoration hallon (frystorkade hallon)
Minimaränger med hint av citron (ca 50 st):
  • 1. Sätt ugnen på 100 grader.

    2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. 

    3. Tillsätt citronsaften och sockret. Addera gul karamellfärg droppvis och vispa så att allt blandas.

    4. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 50 små maränger på en bakplåtspappersklädd plåt.

    5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt marängerna stå kvar tills de har kallnat (minst 1 timme). 

Passionsfruktmousse:
  • 1. Gröp ur passionsfrukterna och passera saften genom en finmaskig sil.

    2. Vispa den kondenserade mjölken.

    3. Vispa grädden hårt och tillsätt de övriga ingredienserna. Vispa en stund till för att lösa upp eventuella klumpar.

    4. Låt stå i kylskåp, gärna över natten, tills tårtan ska fyllas.

Lemon curd (ca 3 dl)
  • 1. Häll alla ingredienser förutom smöret i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. 

    2. Vispa hela tiden med en handvisp. Lemon curden får inte stelna men ska tjockna. 

    3. Tag skålen med den tjocka curden från vattenbadet och rör i smöret, en bit åt gången. Rör tills allt smör har smält och häll sedan upp i en ren glasburk med lock.

    4. Förvara i kylskåp tills tårtan ska fyllas.

Vit chokladfrosting:
  • 1. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i en värmetålig kastrull över ett vattenbad. Låt chokladen svalna.

    2. Vispa färskosten och smöret krämigt.

    3. Tillsätt den smälta chokladen och önskad mängd florsocker (kom ihåg att smaka). Vispa så frostingen blir slät.

    4. Om du vill kan du färga frostingen med Dr. Oetkers gelfärg.

Vaniljbotten med hallon:
  • 1. Värm ugnen till 175 grader (över- och undervärme).

    2. Smörj och mjöla två formar, ca 16 cm i diameter.

    3. Vispa ägg och socker så det blir ljust och pösigt. Skrapa ur den halverade vaniljstången och tillsätt till smeten.

    4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och sikta sedan ned det i äggsmeten. Vispa försiktigt till en jämn smet.

    5. Häll smeten i formarna och tryck försiktigt ned hallonen i bottnarna.

    6. Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter. Låt svalna ca 15 minuter innan du tar ur bottnarna ur formarna.

Dekoration:
  • MONTERA TÅRTAN

    1. När bottnarna är avsvalnade skär du av de rundade topparna och halverar sedan bottnarna. Nu har du fått fyra bottnar.

    2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller på en tårtbricka och varva sedan de två olika fyllningarna. Överst lägger du en av de sista bottnarna, med den skurna sidan nedåt.

    3. Bred ett tunt lager vit chokladfrosting över och runt tårtan. Låt stå i kylskåp tills frostingen har stelnat.

    4. Bred ut resten av frostingen och dekorera med ätbart skimmer, färska hallon, minimaränger, citronmeliss samt frystorkade hallonbitar och silverpärlor från Dr. Oetker.