Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(41)

Hallontårta med blåbärsgömma

En riktig drömtårta för dig som älskar hallon. Denna ljuvliga ombretårta är fylld med färska blåbär och len hallonmousse. Tänk på att moussen behöver några timmar på sig för att sätta sig. Därför kan det vara bra att förbereda allt fram till och med montering redan dagen innan.

baka.se

Vote
(41)

Räcker till 1 st tårta 20 cm

Räcker till...

1 st tårta 20 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
Hallonmousse
  • 500 g hallon
  • 3 dl socker
  • 6 st gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 300 g färskost
  • 1 msk vaniljsocker
Frosting
  • 200 g smör rumstempererat
  • 2 dl florsocker
  • 200 g lemon curd
  • 200 g färskost
  • några st röd karamellfärg/gelfärg droppar
Fyllning och garnering
  • 100 g blåbär till fyllning
  • 100 g hallon till garnering
Tårtbotten
  1. Vispa ägg och socker länge så det blir riktigt fluffigt.
  2. Blanda torrvarorna och sikta ned i äggsmeten. Vänd ned de torra ingredienserna försiktigt så att luften bevaras.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform (20 cm) och grädda kakan i 175 grader ca 35-40 minuter.
  4. Låt den färdiggräddade kakan svalna i formen, innan du stjälper upp den och delar den på höjden i tre lika delar.
  5. Diska ur formen.
Hallonmousse
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Koka upp hallon och socker. Mixa ihop med mixerstav till en slät puré. Ta undan ca 1 dl av purén som du ska använda senare vid monteringen av tårtan.
  3. Krama ur gelatinbladen och låt de sedan smälta ned i den varma purén.
  4. Ställ purén åt sidan så att den svalnar till rumstemperatur.
  5. Vispa grädden medelhårt. Vispa sedan ner färskost och vaniljsocker i grädden tills allt får en fluffig konsistens.
  6. Rör ihop den avsvalnade hallonpurén med gräddfluffet snabbt, så att du får en jämn och fin mousse.
Montering
  1. Lägg en av tårtbottnarna i botten av den rendiskade springformen.
  2. Bred ut hälften av den sparade hallonpurén på bottnen. Lägg sedan på ett lager hallonmousse.
  3. Lägg på nästa bottnen och bred ut resten av hallonpurén. Strö över blåbär och toppa med ytterligare ett lager hallonmousse.
  4. Lägg på den översta bottendelen och bred resterande hallonmousse över. Slå springformen ett par gånger mot bordsskivan så får du bort eventuella luftbubblor och moussen sätter sig fint.
  5. Ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Har du bråttom så kan du ställa den i frysen ett par timmar.
Frosting
  1. När moussen har stelnat är det dags för frosting.
  2. Vispa ihop rumstempererat smör med florsocker riktigt poröst.
  3. Tillsätt lemon curd och vispa helt slätt. Fortsätt att vispa och tillsätt färskost.
  4. När du har en slät fin frosting utan klumpar delar du upp den i 3 skålar.
  5. Tillsätt några droppar röd färg i taget i skålarna för att skapa frosting i 3 olika nyanser.
  6. Fyll tre olika spritspåsar med frostingen.
  7. Ta den starkaste nyansen och spritsa runtom tårtans nederkant. Fortsätt med den näst starkaste nyansen och sedan till ljusaste nyansen tills tårtan är helt täckt.
  8. Använd en tårtspackel, degskrapa eller platt stekspade och dra runtom tårtan så att du får en slät finnish där färgerna går ihop.
  9. Dekorera tårtan med hallon och eventuellt blommor. Tips! Vi har använt en bladtyll för att spritsa volanger på tårtans ovansida.