Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Halloweentårta med orange glasyr och maränger

Recept på en snyggt Halloweendekorerad chokladtårta med svarta maränger och orange drip glasyr

Vote

Räcker till 8-10 st bitar

Räcker till...

8-10 st bitar

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept
Tillfälle Halloween

Ingredienser

Så gör du

Chokladtårta
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g socker
  • 50 g kakao
  • 1 tsk Dr. Oetker bikarbonat
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 st ägg
  • 1,25 dl snabbkaffe färdigbryggt
  • 1,25 dl mjölk
  • 0,5 dl matolja gärna rapsolja
Maränger
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl socker
  • 1 krm ättiksprit
  • 1 dl florsocker
  • 2-3 droppar Dr. Oetker hushållsfärg svart
Glasyr
  • 200 g florsocker
  • 2-2,5 msk vatten
  • 1 tsk Dr. Oetker gelfärg gul
  • 1 tsk Dr. Oetker Gelfärg Röd
Chokladmousse
  • 1 fp Dr. Oetker Tårtmousse Choklad
  • 2,5 dl mjölk
  1. Sätt ugnen på på 175 °C över- och undervärme. 

  2. Chokladtårta

    Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Blanda ned de blöta ingredienserna och rör samman till en slät smet.
    Häll smeten i en smord springform (ø 20 cm), där botten är bakpapperklädd. Grädda tårtan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Känn efter med provsticka om tårtan är färdiggräddad.  Stickan ska vara helt torr. Låt tårtan svalna helt i formen. 

  3. Maränger

    Sätt ugnen på 100  °C varmluft.
    Använd en ren och torr bunke, gärna i rostfritt stål.
    Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit och hälften av strösockret. Vispa ca 2 minuter på medelhastighet.
    Tillsätt sedan resten av sockret och öka hastigheten. Vispa ytterligare 4 minuter eller tills äggsmeten är hård, du ska kunna vända på bunken.
    Blanda sist i florsocker och några droppar svart hushållsfärg.
    Spritsa marängtoppar på en pappersklädd plåt och grädda marängerna i ca 60 minuter. Stäng av ugnen.  Låt marängerna sedan stå kvar på eftervärmen ytterligare 30 minuter.

  4. Orange glasyr

    Blanda florsocker, vatten och färg  i en skål. Blanda tills smeten är blank.  Justera eventuellt med mer vatten och/eller florsocker tills du får önskad konsistens. Den ska vara lagom tjock.

  5. Fyllning och montering

    Blanda tåtrmoussepulvret med  2,5 dl kall mjölk. Använd en elvisp och vispa först med låg hastighet i 1 minut. Öka sedan hastigheten och vispa ytterligare 4 minuter.

    Lossa den avkylda tårtan ur springformen. Om den har en rund topp kan du jämna till den genom att skära av lite av toppen så kakan blir platt.  Dela kakan i två bottnar med hjälp av en brödkniv.  

    Lägg den översta botten på ett tårtfat. Bred tårtmoussen över botten. Lägg sedan på den andra bottnen, vän den så att den blanka sidan är uppåt. 

    Fördela glasyren över tårtan och låt lite av glasyren rinna ned över kanterna.

    Dekorera med maränger.