Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Höstig chokladtårta

Receptet räcker till 4 tårtlager med 15 cm springform, eller till 2 tårtlager med 23 cm springform. Färga sockermassan i höstiga färger med hjälp av Dr. Oetkers gelfärger. Kavla ut sockermassan tunt på florsockrat bord. Stansa eller skär sedan ut höstlöv i olika storlekar och låt de torka innan de de får pryda tårtan.

Vote
(9)

Räcker till ca 12 st portioner

Räcker till...

ca 12 st portioner

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker bikarbonat
  • 4 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl apelsinjuice
Fyllning
  • 1 påse Dr. Oetker Tårtmousse Chokladsmak
  • 2 dl kall mjölk
Apelsinfrosting
  • 3 st äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1 st apelsin riv skalet
  • Dr. Oetker gelfärger (gul och röd)
Chokladtopping
  • 100 gram mörk choklad 70%
  • 50 gram smör
Dekorering
  • 1 paket Dr. Oetker Sockermassa
  • 1 paket Dr. Oetker Chokladlöv
  • Dr. Oetker gelfärger (gul och röd)
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa 4 st 15 cm springformar (eller grädda bottnarna i omgångar, var noga med att smöra och bröa mellan varje gräddning). Smält smöret och låt det svalna. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver, och bikarbonat i en skål och tillsätt sedan alla ingredienser till tårtbottnarna. Vispa försiktigt ihop smeten så den blir jämn. Dela smeten i 4 st lika delar och häll i formar. Grädda bottnarna ca 30 minuter. Prova med provsticka så att de är genomgräddade. Ta ut bottnarna och låt svalna ca 10 minuter i springformen innan de vänds ut på galler och får svalna helt.

  2. Vispa tårtmoussen med den kalla mjölken tills den blir tjock och fluffig. Sätt ihop tårtan genom att ta ett lager med chokladmousse mellan varje botten. Häll äggvitorna och strösockret i en skål som står över en kastrull med sjudanade vatten. Vispa äggvitorna tills sockerkristallerna smält, och ta då bort skålen från kastrullen. Fortsätt vispa med en elvisp tills blandningen är vit, fluffig och sval (ca 10 min). Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Riv ner apelsinskalet och lite gul och röd färg. Vispa ihop till en härligt orange färg.

  3. Bred ut ett tunt lager apelsinfrosting över den monterade tårtan och ställ i kylen en stund tills lagret stelnat något. Bred sedan ut resterande frosting över tårtan, och ställ i kylen igen. Hacka chokladen till toppingen och skär smöret i mindre bitar. Lägg i en kastrull och smält dem sakta. Låt toppingen svalna något så den inte är varm, lite tjockare och fortfarande rinnande. Ta ut tårtan ur kylskåpet och häll toppingen ovanpå tårtan. Dekorera tårtan med Chokladlöv och/eller löv av färgad sockermassa.