Jordgubbs- och vitchokladmoussetårta
En helt suverän sommartårta som dock kräver lite pyssel & tid, men som är väl värd allt jobb.
Räcker till 1 tårta
1 tårta
Ingredienser
Så gör du
- 1 st marängbotten
Vit chokladmousse
- 150 gram Odense Vit choklad
- ½ msk smör
- 2 st äggulor
- 2½ dl vispgrädde
Jordgubbsmousse
- 1 liter färska jordgbubbar
- 4 st gelantinblad
- 3/4 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2½ dl vispgrädde
Garnering
- färska jordgubbar
- hyvlad vit choklad
- färsk mynta eller ätbara blommor
Lägg marängen i en form med löstagbar kant, ca 26 sm i diamteter.
Chokladmousse
Smält choklad i bitar och smör i vattenbad.
Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget.
Vispa grädden.
Blanda först ner lite av grädden o chokladsmeten.
Vänd sedan ner chokladsmeten i resten av grädden.
Häll chokladmoussen i formen och se till att den blir jämnt fördelad.
Frys i ca 45 minuter så att moussen stelnar.Jordgubbsmousse
Snoppa jordgubbarna och mixa dem till puré.
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp vatten och socker.
Dra kastrullen av plattan och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna.
Blanda med jordgubbspurén.
Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbspurén.
Häll moussen över den vita chokladmoussen och jämna till.Frys tårtan i minst 4 timmar.
Låt tårtan tina i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du garnerar den med jordgubbar, hyvlad choklad och färsk mynta eller ätbara blommor.Njuuut!
~ Annelie ~