Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Jordgubbsmoussetårta

Läcker tårta på citronbotten med lager av vaniljpannacotta, jordgubbsmousse och rabarbergelé. Den här tårtan kan du med fördel förbereda under 3 dagar enligt vårt förslag. Dag 1 : gör vaniljpannacotta och rabarbergelen Dag 2 : baka tårtbotten och gör jordgubbsmousse, du monterar även tårtan Dag 3: glaza tårtan, ät och njut Läs gärna igenom alla momenten så du ser att du har alla redskap hemma och kan tajma tiden innan du sätter igång.

baka.se

Vote
(12)

Räcker till 1 st tårta ca 23-25 cm

Räcker till...

1 st tårta ca 23-25 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Rabarbergelé (dag 1)
  • 350 g rensad rabarber i bitar
  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 4 st gelatinblad
Vaniljpannacotta (dag 1)
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 st gelatinblad
Citronbotten (dag 2)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl smakneutral olja
  • 1 st citron finrivet skal samt 0,5 dl citronsaft
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
Jordgubbsmousse (dag 2)
  • 300 g jordgubbar
  • 0,5 dl saft från citron
  • 5 st gelatinblad
  • 2 dl socker
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 dl vispgrädde
Lemoncurdglaze (dag 3)
  • 4 st gelatinblad
  • 1 fp lemon curd 340 g
  • dl vatten 0,5
  • vit livsmedelsfärg exempelvis Colour mill
  • rosa livsmedelsfärg exemepelvis Baby pink från Colour Mill
Rabarbergelé (dag 1)
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka ihop rabarberbitar med socker och vatten tills rabarbern mjuknar och börjar falla isär .
  3. Mixa då ihop till en helt slät puré med stavmixer rätt i kastrullen.
  4. Smält sedan ner gelatinbladen i den varma purén.
  5. Häll i en form med ca mått 18-20 cm, gärna silikonform så att du lätt kan få ut gelén, men det går även bra med en plastfolieklädd springform el liknande.
  6. Låt svalna något och frys sedan in i minst 4 timmar, men detta moment förbereder du med fördel i förväg.
Vaniljpannacotta (dag 1)
  1. Blötägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka ihop grädde socker och vaniljsocker i ett par minuter tag av från plattan och rör ner gelatinet..
  3. Häll i tät form med ca mått 18-20 cm. Silikonform är att föredra, men går även med en plastfolieklädd springform el liknande.
  4. Låt svalna något och frys sedan in i minst 4 timmar. Precis som rabarbergelen så är detta ett perfekt moment att förbereda i god tid.
Citronbotten (dag 2)
  1. Sätt ugnen på 175°c varmluft.
  2. Vispa ihop ägg och socker riktigt fluffigt och poröst.
  3. Vänd ner olja och rör runt.
  4. Vänd ner citronjuice samt det finrivna skalet.
  5. Sist siktar du ner samtliga torrvaror och vänder runt så att du får en slät smet.
  6. Häll i en bakpappersklädd form med ca mått 23-25 cm.
  7. Grädda i ca 25-30 min ( kolla gärna med en teststicka så att den är genomgräddad).
  8. Låt svalna helt innan det är dags för montering av tårtan.
Jordgubbsmousse (dag 2)
  1. Börja med att lägga gelatinblad i kallt vatten.
  2. Koka sedan ihop jordgubbar, citron och socker.
  3. Mixa ihop så att du får en slät puré .
  4. Rör ner gelatinbladen och ställ att svalna tills purén håller ca 25°c ( rumstempererat).
  5. Vispa crème fraiche och grädde medelhårt och vispa sedan ner den avsvalnade jordgubbspurén. Vispa bara precis så mycket som det krävs för att allt skall blandas ihop.
  6. Nu är det dags för montering.
Montering (dag 2)
  1. Till det här momentet behöver du en silikonform med ca mått 23-25 diameter och ca 6-7cm hög.
  2. Tänk upp och ner när du monterar ihop din tårta, du börjar alltså med det som skall vara högst upp!.
  3. Häll hälften av jordgubbsmoussen i formen jämna till lite.
  4. Fortsätt med den djupfrysta pannacottan, på med lite mer jordgubbsmousse och sen lägger du på den djupfrysta rabarbergelén.
  5. Täck med resterande jordgubbsmousse, och avsluta med citronbotten.
  6. Frys nu in tårtan så att den blir genomfryst (gärna över natten).
Lemoncurdglaze (dag 3)
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5-10 min.
  2. Värm lemoncurd och vatten i kastrull och vispa slätt.
  3. Rör ner gelatinbladen och såpass mycket vit färg så att glazen blir helt vit.
  4. Låt svalna tills den håller 38-40°c .
  5. Dela upp glazen i två bunkar och tillsätt rosa färg i den ena bunken.
  6. Tag ut den frysta moussetårtan försiktigt ur formen .
  7. Häll sedan både den rosa och vita glazen över tårtan från varsitt håll så att dem möts i mitten. ( ett bra knep är att ställa en bunke upp och ner på tex en plåt och placera den djupfrysta moussetårtan på. Då rinner överflödet av glazen ner från tårtan och du får snygga jämna kanter).
  8. Placera sedan tårtan på fat och låt tina i kyl ca 4 timmar innan servering.
  9. Dekorera med äppelblom eller andra ätbara blommor.