Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Jordgubbstårta

Vad vore väl midsommar utan jordgubbar. Här kommer en riktig midsommartårta med allt det goda. Tårtbotten är en så kallad 3 lika botten vilket betyder att du tar fram tre lika stora glas. I det första knäcker du äggen, det andra fyller du upp med samma volym strösocker och i det tredje fyller du med mjöl och i detta fallet ska hälften av mängden vara vetemjöl och andra hälften potatismjöl. Den här tårtan kan förberedas dagen innan men vänta med att dekorera den tills samma dag för finast resultat.
Vote
(1)

Räcker till 1 st tårta 22-24 cm

Räcker till...

1 st tårta 22-24 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten - 3 lika
  • 5 st ägg
  • vetemjöl hälften av äggens volym (se beskrivning)
  • potatismjöl hälften av äggens volym (se beskrivning)
  • strösocker motsvarande äggens volym (se beskrivning)
  • 2,5 tsk Dr. Oetker Bakpulver
  • 1 msk Dr. Oetker Vaniljsocker
Jordgubb- och rabarbersylt
  • 200 g jordgubbar
  • 150 g rabarber
  • 2 dl syltsocker
Fyllning och dekoration
  • 1 fp Dr. Oetker bakstabil vaniljkräm
  • 6 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 fp Dr. Oetker Cream fix
  • färska jordgubbar
  • Dr. Oetker Choco dekor strösselmix
  • ev mynta, citronmeliss, citrontimjan
Tårtbottnar
  1. Sätt ugnen på 175° C.
  2. Förbered en springform med ca mått 23-24 cm smöra och mjöla eller klä med bakplåtspapper.
  3. Plocka fram 3 st exakt likadana glas som du ställer på rad bredvid varandra.
  4. Knäck samtliga ägg i det första glaset. Fyll upp socker i det andra glaset så att det hamnar på exakt samma nivå som äggen i första glaset. I det tredje glaset tar du hälften mjöl, hälften potatismjöl och även här skall det vara samma nivå som de övriga glasen .
  5. Vispa ihop ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Sikta därefter ner potatismjöl/ mjölet. Sist siktar du ner vaniljsocker och bakpulver.
  6. Vänd runt försiktigt med en slickepott så att du får en klimpfri smet, men ändå bevarar luften i äggvispet.
  7. Häll smeten i formen och grädda sedan ca 45 min.
  8. Kyl ner bottnarna innan montering av tårta.
Jordgubbs och rabarbersylt
  1. Dela rabarberna och jordgubbarna i bitar och lägg i kastrull.
  2. Mosa jordgubbarna lite så att dem avger vätska och därmed inte bränner fast.
  3. Låt puttra ihop några minuter så att rabarberna mjuknar och mixa sedan med mixerstav.
  4. Tillsätt syltsocker och låt koka ytterligare ca 3-5 minuter till en fast sylt. Låt svalna lite
Montering
  1. Vispa ihop vaniljkrämen enligt instruktionerna på påsen.
  2. Vispa grädden tillsammans med cream fix.
  3. Dela tårtbotten i tre lika delar.
  4. Börja med att breda ungefär 2/ 3 delar av jordgubb/ rabarbersylten på första delen.
  5. Lägg på del nr 2 och bred på ungefär hälften av vaniljkrämen.
  6. Lägg på del nr 3 och bred på det som är kvar av rabarber/ jordgubbssylten. På sylten så täcker du sedan med vaniljkrämen, täck även sidorna med det som finns kvar av krämen. Detta gör att din tårta blir riktigt saftig och god.
  7. Spritsa sedan tårtan med grädden efter tycke och smak. Dekorera med jordgubbarna, strössel och grönt