Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(14)

Jordgubbstårta med citronbottnar

Recept på ljuvlig tårta med somrig jordgubbsfyllning, och dekorerad i Sveriges färger. Passsar perfekt antingen till student eller varför inte för att fira Sveriges Nationaldag?

baka.se

Vote
(14)

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 6 st ägg stora
  • 2 dl socker
  • 1.75 dl mjöl
  • 1.75 dl potatismjöl
  • 1.5 tsk vaniljpasta från Taylor & Colledge
  • 2.5 msk citronsaft
  • zest från 1-2 citroner
  • 1.75 tsk bakpulver från Dr. Oetker
Fyllning
  • 1 fp Jordgubbsmousse från Städter
  • 0.5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 150-200 g hackade jordgubbar
  • 2 dl creme fraiche
Spackling och dekoration
  • 3 dl grädde till spackling
  • 4 st äggvitor
  • 1.75 dl socker
  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 tsk vaniljpasta från Taylor & Colledge
  • Wilton pastafärg mossgrön
  • Wilton pastafärg blå
  • Wilton pastafärg citrongul
Tårtbotten
  • Sätt ugnen på 175 grader och klä botten av tre formar a’ 20 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg, socker och vaniljpastan vitt och pösigt, 5-10 minuter. Tillsätt citronsaft och riv i citronzest beroende hur mycket citronsmak du önskar. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd sedan ner det i äggblandningen med en slickepott tills smeten blir klumpfri. Fördela smeten i de tre formarna och grädda i ca 12-15 minuter tills de är genomgräddade. Låt bottnarna svalna.
Jordgubbsmousse
  • Blanda moussepulvret med vattnet. Vispa grädde och creme fraiche fast och blanda sedan ner mousseblandningen. Rör om tills allt är jämt blandat.
Montering av tårtan
  • För att få en rak och stabil tårta kan du använda dig av en tårtring som du klär med tårtplast. Varva bottnar med mousse och hackade jordgubbar. Vispa grädde och spackla tårtan.
Marängsmörkräm
  • Värm äggvita, socker och vaniljpasta över ett vattenbad tills sockerkristallerna har smält. Vispa sedan marängen tills den har blivit kall och tillsätt sedan smöret lite i taget och fortsätt vispa till smörkrämen går ihop och blivit fluffig och jämn.
Rosor/dekoration
  • Färga en del av marängsmörkrämen gul och en annan blå. Spara en mindre del av smörkrämen som du färgar grönt till löven. Använd en kronbladstyll (storlek beroende på hur stora rosor du vill göra). Klipp ut några kvadrater ca 6*6 cm av bakplåtspapper. Fäst bakplåtspappret med hjälp av lite smörkräm på rosnålen och spritsa sedan rosor. Sätt sedan in rosorna i frysen, det blir enklare att montera rosorna på tårtan när de är kalla. För att få upp rosorna en bit från tårtan kan du först spritsa en krans med smörkräm eller grädde på tårtan. Sätt sedan dit rosorna där du önskar och avsluta med att spritsa dit blad med en bladtyll.