Jordgubbstårta med jordgubbsfromage
Gjord med Lindahls Turkisk eller Grekisk Yoghurt.
Räcker till 10 portioner
10 portioner
Ingredienser
Så gör du
- 1 tårtbotten, 22 cm, tredelad
Fromage:
- 5 dl yoghurt
- 3 dl vispad grädde
- 450 g (1 glas) jordgubbssylt
- 1 lime, saft och rasp
- 2 msk florsocker
- 5 blad gelatin
- 3 msk rödvin, alternativt vatten
Garnering:
- 1 liter färska jordgbubbar
Fromage: Blötlägg gelantinbladen i lite kallt vatten under 5 minuter.
Värm yoghurten till rumstemperatur i mikron.
Krama ur gelantinen. Häll på rödvinet, alt. vattnet, på gelantinbladen och hetta upp den i mikron tills gelantinen är smält.
Blanda lite yoghurt i gelantinblandningen. Rör sedan i resten av yoghurten.
Blanda i limesaft och -rasp, socker och jordgubbssylt. Rör slutligen i den vispade grädden.
Lägg första delen av tårtbotten i en tårtform med 24 cm i diameter och med löstagbar botten. Det blir snyggare kanter på tårtan om fomen är vidare än tårtbotten.
Lägg ett lager fromage på botten. Fortsätt med nästa botten, sedan mera fromage, sista botten och avsluta med fromage. Var noga med att fromgen täcker hela ytan ända ut till tårtringen.
Täck över tårtan med matfilm och ställ kallt i minst 6 timmar.
Skölj jordgubbarna, snoppa dem och dela dem i halvor. Ta bort plasten från tårtan och garnera riklig med jordgubbar.