Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Julgranstårta

Siffertårtan har blivit en julgran med pepparkaksdoftande bottnar och läcker apelsinmousse. Pynta med pepparkakor, maränger och chokladkulor. Tips! Både bottnarna och marängerna kan med fördel bakas några dagar i förväg och förvaras i lufttäta behållare.
Vote
(5)

Räcker till 8-10 portions

Räcker till...

8-10 portions

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Mördegsbotten med pepparkakssmak
  • 300 g vetemjöl
  • 75 g madelmjöl
  • 200 g kallt smör
  • 75 g florsocker
  • 1 krm salt
  • 5 tsk pepparkakskryddor smaka av
  • 1 tsk Taylor & Colledge Vanilla paste
  • 1 st ägg
Apelsinmousse
  • 1 fp Dr. Oetker Cake Mousse Vanilj
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st ekologisk apelsin riv skalet
Maränger
  • 1 fp Dr. Oetker Perfect Meringues
  • 0,75 dl vatten
  • Dr. Oetker Gelfärg valfria färger
Dekoration
  • Dr. Oetker Golden & Shiny Pearls
Tårtbottnar
  1. Blanda vetemjöl och mandelmjöl i en skål. Skär smöret i små tärningar och nyp samman smör och mjölblandningen till en smulig massa. Tillsätt därefter florsocker, salt, pepparkakskryddor och Vanilla Paste. Foga samman degen med uppvispat ägg, använd bara så pass mycket ägg att degen precis hänger ihop. Det är viktigt, att arbeta snabbt med degen och inte knåda för mycket. Dela degen på tre. Rulla degen litegrann, klä den i plastfolie och lägg den i kylskåp i 30 min.
  2. Sätt ugnen på 170 °C varmluft. Klipp ut en julgransmall i papper.
  3. Kavla ut den kylda degen, använd lite vetemjöl på bakbordet så att inte degen fastnar. Degen ska vara rätt så tunn, ca 3-4 mm. Placera julgransmallen ovanpå degen och skär runtom den med en liten vass kniv. Upprepa detta så att du får tre julgransbottnar.
  4. Knåda samman den resterande degen och kavla ut den igen. Ta ut små kakor med julmotiv, glöm inte att göra en stjärna till julgranens topp. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda dem 12-14 min. Låt dem svalna på bakplåten.
Maränger
  1. Sätt ugnen på 100 °C varmluft.
  2. Blanda påsens innehåll med vatten, Vispa med elvisp först en stund på låg hastighet. Fortsätt sedan att vispa på hög effekt i 3 min. Blandningen är klar, när marängen är luftig och styv.
  3. Dela marängsmeten i två delar. Färga de båda delarna i olika färger med hjälp av lite gelfärg. Vi har använt Rosa och Grön. Lägg marängsmeten i varsin spritspåse med stjärntyll och spritsa små bakpappersklädd plåt.
  4. Grädda marängerna i ugnen i 60 min. Genom att använda varmluft kan du grädda flera plåtar på en gång. Låt marängerna svalna.
Apelsinmousse
  • Häll tårtmoussepulvret i en skål. Riv skalet på en ekologisk apelsin ned i skålen. Tillsätt mjölk och vispa med elvisp på låg hastighet i 1 min. Öka därefter effekten och fortsätt vispa i 4 min på hög hastighet tills moussen är luftig. Lägg apelsinmoussen i en spritspåse med rund tyll (ø 13 mm).
Montering och dekoration
  • Placera en julgransbotten på ett severingsfat eller bricka. Spritsa duttar med apelsinmousse på botten. Lägg därefter nästa botten ovanpå och upprepa spritsningen. Toppa med den sista botten og spritsa duttar av den resterande mousse. Dekorera tårtan med maränger, småkakorna med julmotiv och Golden and Shiny Pearls.