Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Julig prinsesstårta med pepparkaksbotten

Julens absolut godaste jultårta! Ett recept på en julig prinsesstårta med pepparkaksbotten och lingongrädde. Passar perfekt till adventsfikat, lussefirandet eller på dessertbordet efter julskinkan.

Vote
(9)

Räcker till ca 12 bitar

Räcker till...

ca 12 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 3 msk mjölk
  • 1 msk pepparkakskrydda
Fyllning
  • 0,5 fp Dr. Oetker vaniljkräm
  • 3 dl mjölk
  • 1-2 dl lingonsylt
  • 3 dl vispgrädde
Garnering
  • 2 fp Dr. Oetker Sugar Fondant White
  • efter behov Dr. Oetker Sugar Fondant Green
  • efter behov Dr. Oetker Sugar Fondant Pink
  • florsocker
  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och pepparkakskrydda. Blanda ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm. Grädda bottnen i mitten av ugnen ca 20 min. Låt bottnen kallna.

  2. Vaniljkräm: Blanda ihop ½ påse vaniljkräm med 3 dl mjölk. Vispa med elvisp i 3 minuter. Låt den stå i kylen ca 10 min.

  3. Montering: Dela bottnen i två delar, till två tårtbottnar. Lägg den ena på ett tårtfat. Bred ut ett lager lingonsylt och ovanpå ett lager vaniljkräm.
    Lägg på den andra botten ovanpå och bred ut ett tunt lager lingonsylt och resten av vaniljkrämen ovanpå. Vispa grädden fluffig. Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen, som en kulle.

  4. Garnering: Kavla ut den vita sockerpastan tunt på ett bord rikligt pudrat med florsocker. Täck tårtan med sockerpastan, lägg den försiktigt över grädden och ner på kanterna. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.  Dekorera tårtan med juliga figurer gjorda i sockerpasta (se bilderna). Skär tårtan i bitar med vass kniv.