Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Lakrits och hallontårta

En mjuk lakritstårta med fyllning av söt och syrlig halloncurd och krispiga hallonmaränger. Smaka av smeten och grädden för att få den styrka på lakritssmaken som du önskar. Marängerna och halloncurden går utmärkt att göra någon eller några dagar innan. Förvara marängerna torrt i rumstemperatur och curden i en lufttät burk i kylskåpet.

Vote
(9)

Räcker till ca 20 bitar (en fyrkantig springform 24 cm)

Räcker till...

ca 20 bitar (en fyrkantig springform 24 cm)

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 4 st ägg medium
  • 4 dl srösocker
  • 65 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1-2 msk lakritspulver
  • Dr. Oetker Svart hushållsfärg
Fyllning (Halloncurd)
  • 250 g frysta hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 st citron saften
  • 25 g smör
  • 0,5 msk Maizena
  • 2 st äggulor
Maräng och topping
  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit 24%
  • 1 ask Dr. Oetker naturlig dekoration hallon
  • Dr. Oetker röd hushållsfärg
  • 3 dl vispgrädde
  • lakritspulver
  • Dr. Oetker Svart hushållsfärg
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en fyrkantig springform (24 cm).

  2. Vispa ihop ägg och socker pösigt och ljust i en stor skål.

  3. Smält smöret och häll i mjölken.

  4. Blanda ihop bakpulver och mjöl i en separat skål. Blanda ned både mjölk- och mjölblandningen i äggvispet.

  5. Tillsätt lakritspulvret och smaka av. Addera svart hushållsfärg för att få en mörkgrå färg på smeten, häll sedan upp i springformen.

  6. Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min (kolla med provsticka att den är gräddad). Låt tårtbotten vila i formen några minuter innan den vänds upp på fat för att svalna helt.

  7. Halloncurd: Lägg hallonen i en kastrull och låt dem koka sönder. Sila hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Mosa lite extra och se till att få med all hallonvätska och fruktkött. Koka upp hallonpurén med socker, citronsaft och smör. Ta lite av hallonpurén att röra ut maizenan med, och häll sedan detta tillbaka i kastrullen och koka under omrörning tills purén börjar tjockna. Stäng av plattan så curden slutar koka och vispa i äggulorna.

  8. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker och ättika, och fortsätt vispa till ett hårt fast skum. Vispa i röd hushållsfärg till önskad intensitet, och vänd ner en ask Naturlig dekoration hallon. Klicka eller spritsa ut ca 40 st maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 1,5 h utan att öppna luckan. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i minst 1 h.

  9. Montering: Dela tårtbotten horisontellt i två delar. Bred ut halloncurden på undre delen av botten och lägg andra bottendelen ovanpå. Vispa grädden fast, färgsätt med svart hushållsfärg och addera lakritssmak med hjälp av lakritspulver. Bred ut grädden jämnt över tårtan och dekorera med hallonmarängerna.