Lakritsmarängtårta med twist
Lakrits och citron är en oslagbar kombo! Baka och njut!
Fri från
Glutenfritt
Glutenfritt
Räcker till 8 bitar
8 bitar
Ingredienser
Så gör du
Lakritsmarängbotten
- 3 st äggvitor
- 1 tsk citronjuice
- 3/4 dl socker
- 1,5 msk krossad turkisk peppar
Lemoncurd
- 1 st citron (skal och saft)
- 1 st ägg
- 3/4 dl socker
- 25 g smör
Gräddkräm
- 2 dl vispgrädde
- 1 1/4 dl creme fraiche (ej lättvarianter)
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk rivet citronskal
Garnering
- 1/2 l jordgubbar
- 5 bitar lakritsfudge
Sätt ugnen på 100grader. Mortla den turkiska pepparn. Vispa upp ägg och citronjuice till ett vit skum. Tillsätt sockret och vispa hårt och länge, tills det går att vända bakbunken uppochner utan att marängen rinner ut. Vänd ner lakritsen. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper. Den ska bli en rundel med ca 20 cm i diameter. Ställ in marängen längst ner i ugnen och grädda i ca 1h och 10 min. Marängen är klar när den känns torr och lätt lossnar från pappret,
Riv skal och pressa saften från 1 citron. Vispa ihop detta tillsammans med ägget och sockret i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Vispa hela tiden. När krämen tjocknat klicka ner smöret och vispa ytterligare. Låt krämen svalna. Blir det kräm över kan den läggas i den tät glasburk och sparas i kylen några veckor
Vispa grädden i en bunke. Häll ner creme frachien i en annan bunke och tillsätt hälften av det rivna citronskalet och samt vaniljsockret. Vispa hår tills creme fraichen får gräddliknande konistens. Blanda sedan samman grädden och creme fraichen.
Bred ut lemoncurden på marängbotten. Strö över hälften av den rivna lakrtitsfudgen. Bred ut gräddblandningen ovanpå. Garnera med jordgubbar, citronskal och strö över lakritsfudge. Tårta är godast att äta med det samma.