Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Mandeltårta till påsk

Baka en mandeltårta till påsk. Tårtan är naturligt glutenfri vilket gör den till den perfekta bjudkakan. Tårtan blir förödande god men ganska mastig så räcker till ca 10-12 bitar.

baka.se

Vote
(12)

Fri från

Glutenfritt

Glutenfritt

Räcker till 10-12 st bitar

Räcker till...

10-12 st bitar

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept
Tillfälle Påsk
Näringsvärde Glutenfritt

Ingredienser

Så gör du

Mandelbottnar
  • 7 st äggvitor
  • 3,5 dl socker
  • 250 g mandel mixas till fint mjöl
Fyllning
  • 7 st äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse exvis Maizena
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl grädde
  • 200 g smör
Dekoration
  • Smält choklad enligt eget tycke
  • Mandelägg eventuellt
Mandelbottnar
  1. Börja med att rosta mandeln i ugnen på 200°c ca 10 min, ha koll så att dem inte bränns och rör runt efter halva tiden ( du kan hoppa över momentet med att rosta mandeln, men det blir verkligen så mycket godare så det är värt att lägga ett par minuter på detta) Låt mandeln svalna lite och mixa till fint smul i en matberedare/ mixer eller mal i en mandelkvarn.
  2. Separera äggvitor från gulan och lägg i en vispbunke (äggulorna lägger du i en kastrull tills det är dags för krämen).
  3. Vispa äggvitan till vitt skum och häll sedan ner socker i en tunn stråle medans du vispar hela tiden på högsta effekt. Fortsätt vispa tills sockerkristallerna löst upp sig och du har en vit fluffig och fast marängsmet.
  4. Vänd ner den malda mandeln och forma på bakplåtspappersklädda plåtar till 3 st lika stora cirklar med ca mått 20-22 cm, alternativt 2 st cirklar 28-30 cm, du får då en större och plattare variant med bara ett lager fyllning.
  5. Grädda på 150°c varmluft ca 35 min ( de skall vara torra rätt igenom).
Fyllning
  1. Ta kastrullen med äggulorna och tillsätt socker, vaniljsocker, salt, majsstärkelse och grädde.
  2. Rör ihop samtliga ingredienser och låt det sedan precis koka upp till första bubblan medans du vispar kraftigt hela tiden.
  3. Stäng av plattan och rör ner smöret.
  4. Kyl ner krämen ordentligt innan du breder den emellan och på mandelbottnarna.
  5. Dekorera gärna med lite smält choklad och mandelägg uppepå.