Nougatchokladtårta
Fri från
Glutenfritt
Glutenfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 14 Tårtbitar
14 Tårtbitar
Ingredienser
Så gör du
- 250 g mandelmassa
Nougattryffel
- 250 g mörk choklad
- 250 g nougat
- 2 ½ dl vispgrädde
- 2 msk rom eller konjak
Körsbärsgelé
- 2 dl Körsbärsmarmelad
- 2 st gelatinblad
- eventuellt godis eller citronmeliss till garnering
Klä en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Riv mandelmassan grovt. Tryck ut den i ett tunt lager på bottnen av formen. Blöt fingrarna med lite vatten så går det lättare.
Nougattryffel: Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, choklad och nougat i en kastrull på låg värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa. Rör då och då. Ta från värmen och blanda ner rom eller konjak.
Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen. Låt den stelna i minst 4 timmar.
Körsbärsgelé: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Hetta upp hälften av körsbärsmarmeladen i en liten kastrull. Ta från värmen. Skaka av vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma marmeladen. Rör ner resten av marmeladen och häll försiktigt gelén i ett tunt lager på tårtan. Låt stelna i kylen.
Lossa kakan från formen. Dekorera ev med godis och citronmeliss.