Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(26)

Nyårstårta de luxe

Saftiga chokladbottnar fyllda med len jordgubbsmousse och chokladkräm. Den perfekta nyårstårtan, en riktig showstopper. Recept & Foto: Simona Muntean

baka.se

Vote
(26)

Räcker till 12 pcs

Räcker till...

12 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Bottnar
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 4 3/4 dl strösocker
  • 1 3/4 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 2 st ägg stora
  • 2 1/2 dl filmjölk
  • 2 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vaniljpasta
  • 2 1/2 dl kokt vatten
Fyllning
  • 2 fp Dr. Oetker tårtmousse jordgubb
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
Kräm till garnering och dekorering
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2/3 dl vatten
  • 4 st äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 350 g smör normal saltat smör, vid rumstemperatur, i små kuber
  • 4 msk aktiv kol
  • 200 g Callebaut mörk choklad smält och avsvalnad
  • Diamond dust gold pulver
  • Dr. Oetker guldspray
  • Ev. Dr Oetker golden and shiny pearls
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. Olja och mjöla 3 formar ca 18-20 cm i diameter. Engångsformar i aluminium går även att använda. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.
  3. Vispa i sist det kokta vattnet. Smeten är väldigt rinnig. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen på ca 30–35 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
  4. Vispa jordgubbsmoussen med mjölk och vispgrädde enligt anvisningarna på förpackningen. Montera tårtan i en tårtring genom att varva bottnarna med mousse, avsluta med botten. Ställ kallt tills moussen har stelnat, minst 3 timmar.
  5. Blanda 2 1/2 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka upp och sen koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.
  6. Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll sirapen i lite i tagen under fortsatt vispning.
  7. Fortsätt vispa marängen ca 5 minuter tills den kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista bitet smör ser krämen ut som den ska skära sig. Fortsätt vispa ett par minuter till så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät.
  8. Fördela krämen lika i två skålar. I den ena blanda aktiv kol och smält choklad. Tillsätt ev mer kol tills du uppnår det rätta svarta färgen. I den andra skålen blanda kräm med ca ½ burk Sweet diamond icing gold.
  9. Ställ tårtan på ett serverings- eller tårtfat. Använd den svarta krämen till att täcka hela tårtan i. Ge tårtan en rustik finish, ojämnt. Ställ i frysen för 10–15 minuter.
  10. Skär sned i tårtan som en grop, hål. Använd guldkrämen till att dekorera toppen, hålet och ena sidan på tårta. Spritsa rosor eller annat mönster som en slöja. Garnera med Stora kulor i mjölkchoklad Golden and Shiny och spraya rosorna lätt med guldspray.