Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Päronmoussetårta

En glutenfri tårta med päronmousse på en botten av lime, kokos och vit choklad. Tårtan är toppad med en ekologisk matchaglaze. Redskap som behövs: En springform ca 16 cm, en rund silikonform 20 cm, stavmixer, choklad- eller sockertermometer. Om du inte har en silikonform kan du använda en 20 cm springform i stället - tänk då på att göra tårtan helt slät innan du täcker den med glaze för bästa resultat.
Vote
(13)

Fri från

Glutenfritt

Glutenfritt

Räcker till 10-12 portions

Räcker till...

10-12 portions

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Lime-kokosbotten
  • 2 st äggvitor ekologiska
  • 30 g ekologiskt strösocker
  • 2 tsk rivet skal från en ekologisk lime
  • 30 g ekologiskt kokosmjöl
  • 30 g ekologiskt mandelmjöl
  • 60 g ekologiskt florsocker
  • 40 g ekologisk vit choklad hackad
  • 1 tsk Dr. Oetker ekologiskt vaniljsocker
Päronmousse med lime
  • 3 st Dr. Oetker ekologiska gelatinblad blad
  • 3 st ekologiska päron eller 1,5 dl päronsaft
  • 1 st ekologisk lime saften
  • 50 g ekologiskt strösocker
  • 3 dl ekologisk vispgrädde
  • 100 g ekologisk skyr
  • 1 tsk Dr. Oetker ekologisk vaniljsocker
Matcha glaze
  • 5 st Dr. Oetker ekologiska gelatinblad blad
  • 100 g ekologisk sirap
  • 1 dl kallt vatten
  • 2 tsk ekologiskt matchapulver
  • 150 g ekologisk vit choklad
Dekoration
  • Dr. Oetker Ekologiskt strössel, exempelvis Bloomy
  • ekologiska kokosflagor
  • harsyra
Lime-och kokosbotten
  1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme.
  2. Vispa äggvitor och strösocker till en luftig marängsmet.
  3. Blanda alla övriga ingredienser i marängsmeten. Häll smeten i en springform (ca 16 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna.
Päronmousse med lime
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Skala och skär päronen i små tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med limesaft, socker och vaniljsocker. Koka päronen mjuka. Passera dem med hjälp av en stavmixer och låt saften rinna av genom en sil.
  3. Krama ur gelatinbladen och låt de smälta helt i den varma päronsaften. Låt saften därefter svalna lite. Tillsätt skyr och vänd samman smeten.
  4. Vispa grädden lätt och vänd samman med päronsmeten. Fyll moussen i den runda silikonformen men inte hela vägen upp då du ska få plats för botten också. Lägg botten ovanpå moussen och sätt kakan i frysen över natten.
Matcha glaze
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp matchapulver, sirap och vatten. Ta av värmen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i blandningen.
  3. Hacka chokladen och lägg i en hög behållare. Häll matchablandningen över. För ner stavmixern rakt i behållaren så att det bildas så få luftbubblor som möjligt. Starta stavmixern först när den är täckt att matchablandning och mixa till en grön massa. Låt glazen svalna till 32-35 grader.
Täck tårtan med glaze
  1. Ta fram tårtan ur frysen och lyft ut den ur silikonformen. Placera tårtan på en mindre skål, så att glazen kan rinna ned längs sidorna på tårtan. Lägg ett bakpapper under skålen som samlar upp glazen som droppar.
  2. Häll glazen över tårtan med cirkelrörelser och låt glazen sätta sig på den kalla tårtan. Om första lagret inte täcker tillräckligt så kan du gå över ett varv med glazen igen omedelbart. Använd en liten kniv för att försiktigt ta bort eventuella droppar från kanten.
  3. Lyft över tårtan på ett serveringsfat och låt den tina till rumstemperatur i 3-4 timmar. Dekorera tårtan strax innan servering med kokosflagor, harsyra och ekologiskt strössel.