Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Pavlova med lemon curd och bär

En tårta som går hem i alla lägen är denna marängtårta eller pavlova om du så vill. Bryt av sötman i botten genom att blanda ned lemon curd i gräddfyllningen och välj gärna bär eller frukt som är lite sötsyrliga.

baksmulan

Vote
(9)

Räcker till 8 pcs

Räcker till...

8 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Marängbotten
 • 5 st äggvitor
 • 4 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljpasta
 • 1 st salt knivsudd
Fyllning
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 dl lemon curd
 • ca 500 g bär eller frukt
 1. Sätt ugnen på 120 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och rita en cirkel, ca 20 cm diameter mitt på pappret. Detta blir mallen för marängbottnen.
 2. Kontrollera att vispskål och vispar är helt rena och torra. Separera äggvitorna och vispa dem i den torra skålen. Fortsätt vispa tills du får ett skum som toppar sig. Då kan du börja tillsätta lite lite socker, vanilj och salt i taget. Vispa vidare tills sockret är väl iblandat. Smeten ska vara glansig och du ska kunna vända upp och ner på vispskålen utan att innehållet rinner.
 3. Smeta ut marängen i mallen på plåten. Jag använde ungefär hälften och sparade hälften till spritsning. Botten kan vara 1-2 cm tjock i mitten men bygga upp lite högre ut mot kanterna.
 4. Fyll en spritspåse med en stjärntyll (exempelvis Wilton 1M) och spritsa som toppar runt om kanten på marängbottnen. Det kan hända att de viker sig lite åt olika håll men det är bara charmigt.
 5. Grädda marängen långt ned i ugnen i 1,5 timma eller tills marängen är helt torr. Låt bottnen svalna helt innan du dekorerar. Gör du tårtbotten i förväg kan du förvara den i en lufttät burk ett par dagar.
 6. Vispa grädden och rör samman med lemon curd. Fördela grädden på botten.
 7. Toppa med färska bär, exempelvis jordgubbar och blåbär.