Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Pepparkakstårta med lingonfyllning

Ett riktigt juligt recept som passar perfekt när det ska bjudas på adventsfika. En tårta med pepparkakssmaker och fyllning av lingon och färskostfrosting. Gräddet på moset är den fina dekorationen som verkligen förstärker julkänslan. Denna tårta går även att göra i en större springform med ca 24-25 cm i diameter. Anpassa då gräddningstiden och dela den bara i 2 delar så får du en större tårta i diameter men inte lika hög.

baka.se

Vote
(13)

Räcker till 12-14 pcs

Räcker till...

12-14 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 150 g Smör bryn gärna för extra god smak
  • 3 st Ägg stl L
  • 3,5 dl Socker
  • 2,5 dl Gräddfil
  • 4 dl Vetemjöl
  • 3 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 krm Salt
  • 18 g Pepparkakskryddor 1 påse
Lingonsylt
  • 200 g Lingon
  • 1,5 dl Socker
  • Alternativt 3 dl färdig sylt (gärna rårörda)
Färskostfrosting
  • 200 g Smör rumstempererat
  • 400 g Färskost
  • 4 dl Florsocker
  • 1 st Lime saft och zest
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
Dekoration
  • Callebaut vit choklad
  • Pepparkakor
  • Tranbär
  • Polkagrisstänger
  • Snöflinge strössel
Tårtbotten
  1. Sätt ugnen på 175°c. Förbered en springform ca 18-20 cm/ diameter och ca 10 cm hög.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd ner gräddfil och smör.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en separat bunke, och sikta sedan ner i smeten. Vänd runt med slickepott till en slät smet.
  4. Grädda i ca 60 minuter. Kolla med teststicka så att den är genomgräddad då alla ugnar varierar sig.
Lingonsylt
  • Mosa ihop lingon och socker och låt sedan koka några minuter. Låt svalna lite innan du breder på tårtan.
Färskostfrosting
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt och poröst. Det är viktigt att vispa i mycket luft.
  2. Tillsätt limesaft och zest medan du fortsätter vispa, och sist vispar du även ner färskosten.
  3. Dra gärna med en slickepott utefter kanten på bunken så att du är säker på att allt smör vispas ihop med övriga ingredienser och inga klumpar blir kvar.
Montering
  1. Dela den mjuka pepparkakan i tre lika stora delar. Bred lingonsylt på del nr 1 och spritsa därefter frosting på. Lägg på del nr 2 och upprepa proceduren.
  2. Sist lägger du på del nr 3 och breder sedan frosting uppå och runt omkring hela tårtan.
Dekorering
  1. Gör ett fint mönster runt tårtan med hjälp av en tårtkam.
  2. Smält vit choklad och ringla över toppen av den kylda tårtan. Låt även lite choklad rinna över tårtkanten.
  3. Dekorera med pepparkakor, polkagriskäppar, sockrade tranbär och strössel med snöstjärnor. Kanske även någon maräng och lite granris. Låt fantasin flöda!