Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Pinocchiotårta till midsommar
Recept på en sommardröm där de klassiska smakerna av jordgubbar, rabarber och grädde samsas!
Räcker till 12-15 pcs
Räcker till...
12-15 pcs
Tillfälle
Midsommar
Ingredienser
Så gör du
Kaksmeten
- 100 g smör rumstempererat
- 1.5 dl socker
- 6 st äggulor
- 3.5 msk mjölk
- 2.5 dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
Marängtäcke
- 6 st äggvitor
- 3 dl socker
- 1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
- 1 krm ättika 12%
- ca 1.5 dl Dr. Oetker Mandelspån att strö över
Rabarber och jordgubbskompott
- 150 g jordgubbar
- 250 g rabarber
- 2-3 dl socker
Montera tårta
- ca 400 g jordgubbar
- ca 6 dl grädde som ska vispas medelhårt
Kaksmet
- Förbered två springformar ca 20-23 cm / diameter. Börja sedan med att separera äggen i två bunkar, äggulan är till kaksmeten och äggvita till marängtäcket. Börja med kaksmeten. Vispa ihop smör och socker poröst, tillsätt sedan äggulorna en åt gången. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt så att det blir klumpfritt. Sist tar du även och vänder ner mjölken. Fördela smeten i de båda formarna så att det blir lika mycket i bägge.
Marängtäcke
- Börja med att vispa upp äggvita och ättika till ett vitt skum. Häll sedan i lite socker åt gången, under vispning. Vispa ca 3-4 min tills du har en tjock marängsmet. Fördela marängen över kaksmeten i de bägge formarna, och strö över mandelspån (lika mycket i båda så att du får två likvärdiga bottnar). Grädda på 150°c varmluft ca 30-35 min. Marängen skall bli frasig.
Kompott
- Dela jordgubbar och rabarber I bitar och koka ihop I en kastrull tillsammans med socker ( börja med 2 dl socker). Låt puttra mjukt och mixa sedan ihop med mixerstav om du vill ha kompotten slät. Smaka av så att du har rätt sockermängd då det kan skilja sig mycket på surhet på rabarber och även hur söta jordgubbar du har. Kyl ner tills det är dags att montera tårtan.
Montera tårtan
- Börja med att lägga en av bottnarna på tårtfat. Bred eller spritsa på hälften av grädden och ta sedan och rippla över rabarber/jordgubbs kompotten . Skiva även lite färska jordgubbar och lägg på. Sedan så lägger du på tårtbotten nr 2 . Och gör samma procedur, dekorera med mycket jordgubbar på översta lagret och extra fint med några ätbara blommor. Servera direkt!
Tips!
- Receptet går även att göra i en långpanna på ca 30×40 cm då delar du på mitten istället.