Rabarberrulltårta
Recept på rulltårta som är ett måste om du har nyskördade rabarber.
Räcker till ca 10 bitar
ca 10 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 3 st ägg
- 150 gram socker
- 60 gram mjöl
- 60 gram potatismjöl
- 1 tsk Dr Oetker bakpulver
Fyllning
- 250 gram rabarber
- 125 gram rörsocker
- 1 tsk finriven, färsk ingefära kan uteslutas
- 3 st Dr. Oetker gelatinblad
- 2 dl creme fraiche (38%)
- 2 dl vispgrädde
- 3 msk florsocker
- 0,5 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skär de rensade rabarberna i skivor och vänd dem i socker och ev. finriven ingefära. Lägg rabarberskivorna i en smord och ugnsfast form och sätt in dem i ugnen i ca 15 minuter, tills de är mjuka.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Tag ut rabarberna ur ugnen. Krama ur vattnet ur bladen och smält dem i rabarberna. Låt rabarberna svalna.
Höj ugnsvärmen till 250 grader varmluft.
Vispa äggen luftigt med socker (ca 5 min med en elvisp). Sikta de båda mjölsorterna tillsammans med bakpulvret och vänd ner det i äggmassan.
Fördela smeten jämt på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i ca 5-6 minuter.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på.
Blanda creme fraiche, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker i en skål och vispa det till skum. Vänd försiktigt ner rabarberna i krämen.
Bred rabarberfyllningen på kakan. Rulla ihop kakan och förvara den svalt före servering.