Rabarbertårta
Härligt söt och syrlig rabarbertårta toppad med färska hallon samt frystorkade hallon från Dr. Oetker. Jag fuskade och använde färdiga sockerkaksbottnar men ännu godare är det nog att baka egna. Rabarberkompotten och lemon curd går utmärkt att förbereda dagen innan. Förvara i burkar i kylskåpet.
Räcker till ca 10 st bitar
ca 10 st bitar
Ingredienser
Så gör du
- 1 pkt tårtbottnar 3-delad (eller baka egna)
Rabarberfyllning
- 500 g rabarber skalad och skuren i små bitar
- 2 dl socker
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
Lemon curd
- 2 st ekologiska citroner
- 2 dl socker
- 2 st ägg
- 100 g smör
Dekoration
- 3 dl vispgrädde
- Dr. Oetker naturlig dekoration hallon
- färska hallon
Rabarberkompott: Blanda rabarberbitarna med socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka utan lock i 15-20 minuter. Rör om emellanåt. Småkoka tills du har en jämn och fin kompott. Ställ den att kallna.
Lemon curd: Tvätta citronerna. Riv det yttersta skalet och pressa ut saften. Knäck äggen i en kastrull och vispa ner sockret. Blanda i saft och skal från citronerna. Värm på svag värme och rör om tills du får en tjock kräm. När det börjar bubbla är det dags att ta kastrullen av plattan. Klicka ner smöret i krämen och rör tills det är helt smält. Ställ curden att kallna.
Lägg den kalla rabarberkompotten på första och andra tårtlagret. Lägg på den tredje bottnen och täck ovansidan med lemon curd.
Vispa grädden och bred över hela tårtan.
Dekorera tårtan med hallon och frystorkade hallonbitar.