Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Red velvet cake med jordgubbar

Red velvet cake är en otroligt saftig tårta som härstammar från den amerikanska södern. Red velvet betyder ju röd sammet. Receptet hittar du här!

Vote
(3)

Räcker till Ingrediensena räcker till en stor tårta (ca 10 portioner). Den tårtan som jag gjorde, är en minitårta, för jag tänkte den skulle räcka till 4 personer som en ”gåbort-present”, därför halverade jag receptet, och smeten räckte även till 6 muffins, som är bra att ha i frysen för oväntat besök!

Räcker till...

Ingrediensena räcker till en stor tårta (ca 10 portioner). Den tårtan som jag gjorde, är en minitårta, för jag tänkte den skulle räcka till 4 personer som en ”gåbort-present”, därför halverade jag receptet, och smeten räckte även till 6 muffins, som är bra att ha i frysen för oväntat besök!

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

Tårtbottnar till stor tårta
  • smör och ströbröd till formen
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl raps- eller solrosolja
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 msk Dr. Oetker röd hushållsfärg
Cream cheese frosting till stor tårta
  • 600 g färskost (Philadelphia typ)
  • 4,5 dl florsocker
  • 1 tsk Dr. Oetker citronarom
  • 0,5 msk rivet limeskal
Fyllning och garnering
  • 1 ask färska jordgubbar
  • 1 fp Dr. Oetker Sugar Fondant
  • Dr. Oetker dekorationspärlor
  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.

  3. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.

  4. Förbered fyllningen:  Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering. 

  5. Skär kakan i 3 delar. Bre lite mer än 1/3 av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, och lite mindre än 1/3 runtom. Ställ in i kylen ca 30 minuter för att stelna. Dags att göra den romantiska kanten av sockermassa/fondant.

  6. Börja med att knåda sockermassan, jag använde ca 1/2 paket till en minitårta. 

  7. Kavla ut till en lång smal längd. Mät tårtans omkrets med ett måttband, eller snöre, och mät även höjden.

  8. Kavla inte för tunt, då man ska kunna trycka med en kniv så att rutmönstret bildas.

  9. Skär ut din raka remsa med rätt mått, med en vass kniv.

  10. Gör rutmönstret med en grillkniv, om du vill ha lite taggigt mönster. (se bild)

  11. Sätt fast sockerpärlor, använd lite frosting som lim,  en tandpetare är toppen att använda för att sätta dit lite limfrosting. Lite pilligt är det, men väldigt kul! Det var absolut första gången som jag dekorerat med sockermassa på detta sätt, och resultatet blev lyckat!

  12. Låt den dekorerade remsan torka en liten stund.

  13. Sätt dit kanten runt tårtan, det kan vara bra att vara två personer som hjälps åt att hålla upp kanten, så att inte den går av.

  14. Dekorera toppen med skivade jordgubbar, andra färska bär, eller en marsipanros! Klart!