Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Rosa Baby shower tårta

Recept på underbar hallon- och chokladtårta som passar perfekt för babyshowern med flick-tema.

baka.se

Vote
(4)

Räcker till 15 pcs ca

Räcker till...

15 pcs ca

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

Vaniljbottnar:
  • 5 st ägg
  • 3 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl potatismjöl
  • 2-3 tsk bakpulver
  • 2-3 tsk vaniljsocker
  • ströbröd eller kokos
Hallonmousse:
  • 4+1 dl frysta hallon
  • 1 dl socker
  • 4 tsk gelatinpulver
  • 1 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde
Enkel chokladmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g philadlphiaost
  • 1.5 dl florsocker
  • 0.75 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 havssalt nypa
Marängsmörkräm
  • 170 g äggvita
  • 250 g socker
  • 450 g smör, rumstempererat
  • 1 msk vaniljsocker
  • rosa + lila gelfärg
Lite extra fyllning:
  • chokladsås antingen på tub, eller hemmagjord
  • ca 500 g färska jordgubbar
Vaniljbottnar:
  • Sätt ugnen på 200 grader och sänk till 180 grader när bottnarna satts in (över- och undervärme). Vispa ägg och socker vitt och luftigt, 5-10 minuter. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt snabbt i äggsmeten. Fodra en tårtring/form som är 18-20 cm i diameter med bakplåtspapper. Vid användning av tårtring: Gör en ring av ströbröd/kokos längs innerkanten av tårtringen för att hindra smeten att läcka ut mellan ringen och ugnsplåten. Sänk värmen till 180 grader och grädda bottnarna i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är helt genomgräddade = torr sticka. Låt botten svalna i cirka 15 innan de vänds upp och ner för att svalna helt. Förvaras med fördel ett dygn i kyl/frys innan den delas upp i tre.
Hallonmousse:
  • Koka upp 4 dl hallon med socker. Låt puttra 1 minut och ta sedan kastrullen från plattan. Låt gelatinet svälla i kallt vatten cirka 1-2 minuter och rör sedan ner det i hallon kompotten. Blanda väl. När kompotten svalnat helt i rumstemperatur tillsätts försiktigt vispad grädde och de resterande 1 dl okokta hallonen. Låt stelna i kylskåpet i cirka 4 timmar. Tips, blir det fyllning över? Servera i ett efterrättsglas tillsammans med krossad digestive i botten.
Chokladmousse:
  • Vispa grädde och philadelphiaost för hand till en krämig massa. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn mousse. Färdig att använda direkt!
Marängsmörkräm:
  • Värm äggvitor och socker i en skål över vattenbad tills de når 65-70 grader. Häll över blandningen i en vispskål och vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur, detta tar minst 10 minuter. Tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget under cirka 2-3 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt gelfärg i ca 2/3 av smörkrämen. Här har vi använt oss av rosa gelfärg som vi blandat med några droppas lila gelfärg. Tillsätt vaniljsocker och vispa sedan på högsta hastighet i cirka 5 minuter tills du fått en blank och jämn smörkräm. Smörkrämen förvaras inplastad i rumstemperatur 1-3 dagar. Värm försiktigt i micron för att få den mer följsam. Förvaras under en längre period med fördel i frysen, tina upp i rumstemperatur. Beroende på dekoration kan det behövas två satser smörkräm.
Montering av tårtan:
  • Fodra en justerbar tårtring med bakplåtspapper och placera den lagom tight mot första botten. Tårtringen ska fungera som ett stöd utan att pressa mot tårtan. Spritsa en ring av smörkräm i ytterkant. Smörkrämen ska fungera som ett yttre hölje så kanten av smörkräm måste vara lika hög som fyllningen blir i varje lager. Safta insidan genom att ringla chokladsås över botten och sedan skivade, färska jordgubbar. Toppa med hallonmousse och avsluta med en tunn ring av smörkräm i ytterkant innan botten nr 2 läggs på. Upprepa samma i andra lagret med chokladsås och skivade jordgubbar. Avsluta med chokladmousse och toppa med en tunn ring av smörkräm i ytterkant innan sista botten läggs på. Förvara i kylskåpet med tårtringen på tills innehållet fått sätta sig och smörkrämen stelnat. Minst 4 timmar. Ta bort tårtringen och bakplåtspapper från tårtan och spackla hela tårtan med den rosa smörkrämen, ett tunt yttre lager för att hålla smulor borta från slutresultatet. Spara en del av smörkrämen tills du ska spacka den nedersta kanten av tårtan.Kyl tills smörkrämen stelnat. Spackla ett ytterligare lager av den ofärgade smörkrämen upp till mitten av tårtan ungefär. Kyl tills smörkrämen stelnat och spackla sedan den nedre delen på tårtan med den rosa smörkrämen. För att få det fläckiga resultatet på spacklingen kan du ånga tårtskrapan och låta lite av det blöta vara kvar. Detta ger ett naturligt mönster i färgen. Pensla på med ätbar guldfärg längs kanterna. Dekoration utav tårtan kan sen göras helt utefter tycke och smak, eller behåll den enkel som på bilden. Bara fantasin sätter gränsen!