Rulltårta med äpplen och lingon
Tips:
Använder Du Delikatessyoghurt kan Du utesluta flor- och vaniljsocker i fyllningen.
Gjord med Lindahls Turkisk yoghurt.
Räcker till 1 st rulltårta
1 st rulltårta
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 4 ägg
- 1,5 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm kanel, malen
Fyllning
- 1-2 äpplen (250 g) rivna
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl Lindahls Yoghurt eller Delikatessyoghurt Vanilj
- 2 dl lingon
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 gelatinblad
Vispa ägg och socker till fast skum.
Sikta mjöl, potatismjöl, bakpulver och kanel. Rör ihop äggvispet med mjölblandningen.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädda i ugn vid 225 grader i 5 - 6 minuter.
Strö socker på ett nytt balplåtspapper och vänd tårtan på det nya pappret. Dra försiktig bort det första pappret från tårtbotten. Lägg tillbaka pappret och låt tårtan kallna under det.
Lägg gelantinen blött. Vispa grädden till hårt skum. Värm yoghurt i mikron till kroppstemperatur (35-40 grader).
Krama ur gelantinen och smält den i mikron. Blanda yoghurt och gelantinen noga. Tillsätt rivet äpple, lingon, florsocker och vaniljsocker.
Blanda varsamt med den vispade grädden. Bred fyllningen på tårtan. Lämna 2 cm på ena ändan utan fyllning.
Rulla tårtan i bakplåtspapper. Avsluta med sidan utan fyllning.
Låt tårtan vila minst 4 timmar i kylen och fortsätt förvara den i kylen om så behövs.