Saffranspaj med grädde
Denna paj/kaka är en riktigt smaskig variant på saffranskaka. Passar utmärkt som efterrätt med en klick grädde eller som "gotte" till kaffe och te.
Räcker till 1 paj
1 paj
Ingredienser
Så gör du
- 3 dl vetemjöl
- 125 gram smör
- 1 msk strösocker
- 1 st äggula
- 300 gram mandelmassa
- 1 pkt saffran
- 1 msk vatten
- 3 st äggulor
- 4 st hårt vispade äggvitor
Sätt ugnen på 200°C.
Nyp ihop mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°C.
Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten gräddklick.