Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Saffranspaj med grädde

Denna paj/kaka är en riktigt smaskig variant på saffranskaka. Passar utmärkt som efterrätt med en klick grädde eller som "gotte" till kaffe och te.

@ifos

Vote
(3)

Räcker till 1 paj

Räcker till...

1 paj

Kategorier
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 st äggula
  • 300 gram mandelmassa
  • 1 pkt saffran
  • 1 msk vatten
  • 3 st äggulor
  • 4 st hårt vispade äggvitor
  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Nyp ihop mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.

  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°C.

  5. Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.

  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten gräddklick.