Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(33)

Semmelbakelse

Det finns verkligen en semla för alla! Även om jag tycker att den klassiska semlan är svår att slå så gillar jag ändå att det finns andra snabb-bakande varianter för dagar när man inte har tid att vänta på en deg som ska jäsa. Som den här Semmelrulltårtan! Här pratar vi verkligen snabb-bakande, rulltårtan gräddas på ca 5 min! Fyllningen kan man mixa ihop snabbt under tiden kakan gräddas så jag skulle nog gissa att man kan göra denna på typ 30 minuter! Fyllningen är gudomlig och går hem även hos dem som inte gillar mandelmassa. Välj att servera den som en semmelrulltårta eller skär den i bitar och spritsa grädde på varje bit och servera den som en semmelbakelse!

Vote
(33)

Räcker till 1 st rulltårta

Räcker till...

1 st rulltårta

Ingredienser

Så gör du

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 0,5 dl grädde eller mjölk
Semmelfyllning
  • 200 g mandel
  • 200 g strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 dl vaniljkräm
Garnering
  • vispad grädde
  • florsocker
  • ev hackad mandel gärna rostad
  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mortlade kardemummakärnor och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt grädden/mjölken och rör till en jämn smet.

  3. Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt/form, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Strö ut socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp botten på det sockrade papperet och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.

  4. Mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljpulver. Rör sedan ihop massan med vaniljkräm. Bred fyllningen på kakan.

  5. Rulla ihop till en rulltårta från ena långsidan. Garnera med vispad grädde och pudra över lite florsocker. Strö ev. över lite hackad mandel. 

  6. Dela rulltårtan i bitar och servera den som en semmelbakelse!