Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Sminktårta

Nedan hittar du recept och lite tips på hur du får ihop grunden till en väsktårta.

Vote
(11)

Räcker till 1 tårta

Räcker till...

1 tårta

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten:
  • 5 st ägg
  • ca 2,5 dl socker
  • ca 1,25 dl vetemjöl
  • ca 1,25 dl potatismjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
Fyllning 1:
  • 4 msk snabbmarsan
  • 2 dl kall mjölk
Fyllning 2 + 3
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl hallonsylt
  • Jordgubbssylt alternativt färska jordgubbar på alla lager
Smörkräm:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 msk kokande vatten
Dekoration:
  • 500 g marsipan (till att täcka tårtan + rosett)
  • Valfria dekorationspärlor från Dr. Oetker
  • Sockerpasta + valfri hushållsfärg från Dr. Oetker
  • Glitterglasyr från Dr. Oetker
Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 175 grader.

    Blanda vetemjöl och potatismjöl.  I mjölblandningen rör du sedan ner bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker riktigt luftigt, gärna upp emot tio minuter.

    Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt runt tills det är helt blandat. Smöra en 22-24 cm form, klä den med bakplåtspapper och häll upp smeten. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka att den är helt klar!

Fyllning 1:
  • Vispa med elvisp till en fast kräm.

Fyllning 2 + 3
  • När bottnen har svalnat så delar du den rakt över så du får två halvmånar. Ställ dem upp brevid varandra och skär eventuellt till lite om du vill ha någon speciell form på din väska. Jag skar bara av lite högst upp så den blev lite plattare på toppen.

    Dela sedan i fyra våningar på samma sätt som en vanlig tårtbotten.
    Fyll tårtan med vaniljkräm och sylt på nedre lagret och hallongrädde och sylt på de två resterande.

    Vira in hela tårtan i plastfolie och låt den sätta sig i kylen i minst 3-4 timmar men gärna över natten. Detta är för att den ska bli lite stabilare och för att det ska vara lättare att spackla tårtan sen.

Smörkräm:
  • Vispa allt tillsammans i 5-10 minuter till det är riktigt fluffigt.

    Spackla tårtan med smörkräm. Spackla är när man täcker hela tårtan med ett tunt lager av tex smörkräm för att skapa en barriär mellan tårtan och marsipanen för att förhindra att marsipanen smälter. Det blir även en slätare och finare tårta.
    Ställ tårtan i kylen tills smörkrämen stelnat, ca 30 minuter.

Dekoration:
  • Täck tårtan med marsipan i önskad färg. Jag använde 500 gram marsipan till min tårta och då räckte det till rosetten på sidan också.
    Jag valde att göra ett diamantmönster på min för att förstärka intrycket av necessär sen satte jag en ätbar sockerpärla i varje kryss. Jag gjorde ett spänne i sockerpasta som jag satte högst upp och markerade ”sömmarna” med remmar av marsipan.

    Ögnskuggorna gjorde jag grunden av svart sockerpasta som jag sedan fyllde med dekorationskristyr. Namnet skrev jag med nagellack, även det gjort av dekorationskristyr.