Somrig gräddtårta utan tillsatt socker
Recept på glutenfri och lyxig tårta som passar lika bra på nationaldagen som på midsommar. Som en liten bit sommar på ett tårtfat!
Fri från
Glutenfritt
Glutenfritt
Räcker till 1 tårta
1 tårta
Ingredienser
Så gör du
Botten:
- 4 st ägg
- 100 g smör
- 3 dl mandelmjöl
- 1½ dl mjölk
- 3/4 msk sötningsströ
- ½ dl pofiber
- 1 msk Dr. Oetker bakpulver
- ½ dl kokosmjöl
- 1 msk Fiberhusk
- ½ tsk vanilj från Dr. Oetker Vaniljtwister
Fyllning:
- 1-2 skivade bananer
- ca 2 dl mosade bär/sylt/marmelad utan tillsatt socker
- 1 ½ dl grädde
- ev. bär
Dekoration:
- ca 4 dl grädde
- 2 msk Dr. Oetker frystorkade bär, Rasberry
- 1 msk sötningsströ
- ca 2 krm vanilj från Dr. Oetker Vaniljtwister
- valfria bär/frukter
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg pösigt och rör ner detta tillsammans med mjölk och smör. Fördela smeten i en smord och bröad 24-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
Skär botten i två delar. Vispa grädde (vispa gärna grädden till dekorationen på samma gång). Fyll med exempelvis banan, sylt och vispad grädde.
Dekoration:
Vispa grädde med sötning och vanilj (om detta inte gjorts tidigare). Dekorera tårtan med detta (ovansidan samt kanter). Toppa med valfria frukter och bär.
Tips:
Tårtbottnen kan göras dagen innan, men fyllning och dekoration bör göras samma dag.