Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(75)

Stjärntårta med passionscurd och italiensk maräng

Som en gnistrande vinterdröm är denna tårta i vitt och guld, värdig vinterns festliga stunder. Varför inte bjuda på stjärntårta till nyår? Tårtan går bra att förbereda och håller i kylskåpet 4-5 dagar.

baka.se

Vote
(75)
Kategorier
Recepttyp Tårtrecept
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 280 g socker 3 dl
  • 4 st ägg
  • 2 tsk vaniljpasta
  • 60 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 240 g vetemjöl 4 dl
  • 2 tsk bakpulver
Passionscurd
  • 90 g strösocker 1 dl
  • 3 st äggulor
  • 0,75 dl juice från passionsfrukt
  • 35 g smör skuret i mindre bitar
Italiensk maräng
  • 150 g äggvitor ca 4 st
  • 100 g vatten 1 dl
  • 275 g strösocker 3 dl
Dekoration
  • Guldströssel
  • Silverströssel
Tårbotten
  1. Rita en stjärna, ca 25 cm i diameter från spets till spets på ett papper. Klipp ut. Klä en bakform, också 25x25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn). Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och häll den i formen.
  4. Baka i 25-30 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr. Låt tårtbottnen svalna helt.
Passionscurd
  • Häll socker, ägg och passionsjuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den ner i en annan skål. Lägg i smöret och rör tills det har smält. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.
Italiensk maräng
  1. Häll äggvitorna i en vispskål.
  2. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar.
  3. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar. Marängen ska användas direkt.
Montera tårtan
  1. Dela tårtbotten på mitten så att den blir två lager. Lägg din stjärnmall över och skär ut botten som en stjärna. Lägg den sedan gärna i frysen i 30 minuter så blir den lättare att hantera.
  2. Häll maräng på en spritspåse med en rund tyll. Spritsa runt kanterna på understa lagret och fyll sedan med curd där i.
  3. Lägg på den andra botten och bred ut maräng runt om hela tårtan.
  4. Gör i ordning spritspåsar med tyllar. Använd Wilton 1M till rosor och stjärnor, Wilton 8D och Wilton 4D till de mindre stjärnorna.
  5. Fyll påsarna med maräng och dekorera med rosor och stjärnor över toppen på tårtan och strö sedan guld- och silverströssel av olika slag över.