Sverige Tårta
En god tårta som passar perfekt till nationaldags firandet, eller till studenten eller midsommar!
Det är oxå en fin sommartårta till vilket kalas som helst.
Detta är en fläderbloms tårta. Gillar du inte fläder kan du byta ut det mot vanilj eller annan smak som du gillar.
Jag har cream cheese frosting mellan lagren på denna kaka, men du kan såklart använda sylt, choklad, vaniljkräm, grädde eller annat som passar dig. Tänk bara på att ju blötare det är emellan lagren, desto mer ostabil blir tårtan.
Räcker till 12-20 st tårtbitar
12-20 st tårtbitar
Ingredienser
Så gör du
Fläderbärs sirap
- 150 ml koncentrerad fläderbloms saft
- 2 tsk honung
Tårtbotten
- 250 g osaltat smör rumstepererat
- 250 g socker
- 4 st ägg
- 250 g vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 msk flärderbloms sirap (eller 1 tsk vanilj extrakt)
- 125 ml koncentrerad fläderbloms saft (eller mjölk)
Cream Cheese Frosting
- 113 g osaltat smör rumstempererat
- 227 g cream cheese rumstempererat
- 1 msk fläderbärs sirap (eller 1 tsk vnailj extrakt)
- 290 g florsocker (jag behövde mer, men det där känner du ann, beroende på hur mjuk din frosting blir)
Smörkräm
- 250 g osaltat smör rumstempererat
- 5-10 dl florsocker Pröva dig fram här till önskad konsistens
- 125 ml mjölk
Fläderbärs sirap
Häll saften och honungen i en kastrull.
Koka upp under omrörning och låt sen puttra i några minuter.
När det svalnar blir det siraps aktigt.
Tårtbotten
Sätt ugnen på 180 grader.
Häll alla ingredienser, förutom mjölken, i en cake mixer (eller matberedare, eller en skål om du använder en elvisp).
Mixa alltsammans tills du får en fin, krämig och len smet.
Kom ihåg att skrapa ner sidorna med en slickepott emellanåt så att allt mixas samman.
Tillsätt mjölken och mixa lite till.
Häll smeten i en rund springform (20cm) .
Sätt in kakan i ugnen i 50-60 minuter.
(Efter cirka 30-40 minuter kan det vara bra att täcka kakan med folie så att den inte bränns)
Kakan är färdig när en tandpeta kommer ut ren.
Cream Cheese Frosting
Vispa cream cheese och smör samman tills du har en fin, slät smet utan klumpar.
Tillsätt florsocker, en dl i taget och vispa allt samman emellan varje dl du tillsätter.
Kom ihåg att skrapa sidorna på skålen med en slickepott så allt inkorporeras i krämen.Tillsätt ditt extrakt eller fläderbärs sirapen (du kan oxå tillsätta några droppar karamellfärg), mixa allt på hög fart tills frostingen är lätt och fluffig.
Smörkräm
Vispa smöret tills det blivit vitare och fluffigt.
Tillsätt hälften av florsockret och blanda.
Tillsätt hälften av mjöken. Blanda.
Tillsätt resten av florsockret och mjölken och blanda.
Din smörkräm måste vara mjuk nog för att kunna spre ut på kakan.
Mixa tills smörkrämen är lätt och fluffig.
Tillsätt färg eller essence om du vill.
Sätta ihop tårtan
Låt din kaka svalna helt och hållet. Detta kan ta en ganska lång stund, gör din frosting och buttercream medan du väntar.
Det kan vara bra att göra kakan dagen innan och arbeta med den när den kallnat helt.
Du behöver en vass kniv. Lista ut var du vill skära din kaka för att få tre delar av kakan.
Se till att din kniv är plan med din arbetsyta för att få en plan kaka och gör ett snitt in till mitten av kakan.
Sen arbetar du dig runt hela kakan tills du kommer tillbaka till början och kan lyfta bort den över delen.
Gör sen samma sak igen, högre upp på kakan.
Du ska nu ha tre kak delar.
I och med att jag ville ha en kaka med fläderbärsmak, smetade jag på lite av sirapen på varje lager jag gjorde.
Tyvärr blev det inte så mycket smak av fläderbär som jag hade viljat. Men gott ändå.Smeta på din cream cheese frosting med en palette knife.
Försök att inte få en massa smulor i din kräm. Men detta är mer viktigt när du gör utsidan av kakan.
När alla lager är fyllda är det dags att börja med utsidan.
Klicka ut ganska mycket smörkräm på toppen av kakan, och arbeta sen snabbt och lätt med en palette knife för att täcka hela kakan. Detta kan ta en stund.
Om din smörkräm börjar bli för hård, sätt in den i mikron i 5-10 sekunder för att bli mjuk.
Det tar tid och övning för att få en slät kaka och inte för mycket smulor i krämen, och som perfektionist kan det vara svårt att veta sluta försöka göra kakan så fin som möjligt.
Men smaken är som baken. Arbeta inte för myckt på kakan bara, för det kan ju hända att du förstör det fina arbete du lagt ner och inte kan få kakan att se så fin ut igen. =o)
Sen är det på med dekorationer, skriva på kakan eller vad helst du vill göra med den.
Jag hade gjort blommor och annat utav sugar paste flera dagar innan.
Sugar paste dekorationer håller upp till 3 månader i en lufttät box.
Du kan oxå¨skriva med choklad eller använda olika glasyrer för att göra roliga mönster på din kaka.