Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Tårta med hallon, kola och brända mandlar

Här kommer en av mina favorittårtor. Jag gjorde den första gången till min födelsedag men den passar perfekt till sommarens alla fester. Vill man så kan man byta ut mandlarna mot lite andra bär eller kanske lite krossad daim. Supergott!

Den här kräver lite förberedelser och jag brukar alltid fylla tårtan kvällen innan för att den ska safta till sig lite. Så ett tips är att göra grunden till tårtan ena dagen och sedan ”utsidan” dagen den ska serveras.
Bottnarna ska ju hinna svalna innan de delas och även fyllningarna ska svalna/stelna innan tårtan fylls, du hittar alla recept nedan.

Vote
(3)

Ingredienser

Så gör du

Hallonmousse:
  • 150 g frysta hallon
  • 0,5 dl florsocker
  • 75 g Philadelphiaost
  • 3 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 1,5 dl grädde
Vaniljkräm:
  • 3 st äggulor (vitorna sparas till marängen)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl maizena majsstärkelse
  • 1 sr vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver från Dr. Oetker
  • 2 dl mjölk
  • 15 g smör
Schweizisk maräng:
  • 3 äggvitor
  • 2,25 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit eller citronsaft
  • 2 dl grädde
  • färska hallon och jordgubbar
  • 1 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk
  • brända mandlar
Bottnar "3 lika":
  • Glas 1 – 4 ägg
    Glas 2 – socker (ca 2 dl)
    Glas 3 – Vetemjöl/potatismjöl (ca 1+1 dl)
    1 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker

    (se bild)

    Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en form på 20 cm och klä in den i bakplåtspapper.
    Knäck 4 ägg i glas 1, häll sedan upp socker i glas 2 och hälften vetemjöl, hälften potatismjöl i glas 3.

    Rör ner bakpulver och vaniljsocker i glaset med mjöl. Vispa ägg och socker pösigt i ca 10 minuter. Sikta sedan ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner det tills allt är blandat. Häll upp i formen och grädda ca 30 minuter längst ner i ugnen.

Hallonmousse:
  • Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter.

    Passera hallonen genom en sil eller mixa med en stavmixer och låt svalna en stund. Jag mixar mina men vill man ha den helt slät så är det bättre att sila.

    Blanda hälften av hallonsaften/mixade hallonen med philadelphia och florsocker.
    Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden.

    Smält gelatinbladen i resten av hallonsaften/mixade hallonen på låg värme tills de löst upp helt. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-philadelphian.
    Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Vaniljkräm:
  • Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken.

    Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl.

    Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda.

    Plasta över bunken och låt svalna i kylen innan du fyller tårtan.

Schweizisk maräng:
  1. Vispa äggvitor, strösocker och ättika i en rostfri bunke över vattenbad. Vispa tills sockerkristallerna löst sig (c:a 55-60 grader).
    Tag bunken från vattenbadet och vispa marängen tills den svalnat.

  2. Dela bottnen i tre delar. På första lagret brer du ut ett tunt lager hallonmousse och ovanpå det vaniljkrämen. På det andra lagret brer du ett ca 0,5 cm tjockt lager med dulce de leche eller karamelliserad mjölk, och efter det hallonmoussen. Lägg på översta delen av bottnen, plasta in och låt stå i kylen över natten.

    Vispa 2 dl grädde och spackla tårtan med det runt om. Gör marängen och spritsa runt sidorna och kanten på tårtan. Bränn av marängen och dekorera sedan efter egen fantasi.

    Jag hade färska hallon och jordgubbar, dulce de leche och brända mandlar.