Tårta med schweizisk maräng & Lemoncurd grädde
Idag fyller jag år ! 19 oktober
Ingen födelsedag utan tårta, äter ju ingen själv,, men de betyder ju inte att man kan baka en för de
Ingredienser
Så gör du
Tårtbotten
- 4 st eco ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Nedersta lagret
- hallonsylt efter smak
Lemoncurd lager
- 1 st burk lemon curd 320g
- 1,5 dl vispad grädde
- 3-4 msk snabb marzan pulver
schweizisk maräng
- 100 g äggvita
- 220 g strösocker
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa noga en rund form, ca 26 cm i diameter
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl och bakpulver väl i en separat skål. Rör ner mjölet i äggblandningen. Häll smeten i formen.
Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.Klyv tårtbotten i två halvor.
Hallonlagret
Bred ut hallonsylt efter smak på det nedersta lagret.
Lemoncurd lagret
Vispa grädden. vispa ner lemoncurden, Vispa tills det blir slätt.
tillsätt Marsan under vispning, ställ Curd smeten i kylen medans du gör marängen.
schweizisk maräng
Lägg äggvitorna tillsammans med strösockret i en metallbunke.
( BUNKEN MÅSTE VARA HELT REN & TORR)
Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa då och då tills smeten når en temperatur av 55-60 grader. Ta av bunken från det sjudande vattnet och vispa marängen ordentligt tills marängen är kall.
det är en fördel ifall du har en assistent, för det tar ett tag innan den blir helt klar.
Marängen skall vara blank & Toppig när den är färdigvispad.
Spackla eller spritsa runt tårtan och bränn sedan av med en liten brännare.
första gången jag brännde maräng så det tar nog ett tag innan man får in tekniken
dekorera med färska blåbär :)