Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Vanilj- och blåbärsmoussetårta med vaniljglaze

Det här är en riktig drömtårta som kräver lite bakvana. Tårtan blir väldigt vacker i genomskärning med sina olika lager. Redskap som är bra att ha hemma är: fryspåse, tårtringar (14 cm och 16 cm), slickepott, elvisp, silikonform (16 cm), termometer, tårtplast, tårtkam, stavmixer. (Receptet är skapat av redaktionen på danska Magasinet Lækkerier för utgåva nr 14 augusti 2019.)
Vote
(10)

Räcker till 8 portions

Räcker till...

8 portions

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Kexbotten
  • 100 g havrekex (exempelvis Digestive)
  • 20 g Dr. Oetker hackade mandlar
  • 1 msk Frystorkat blåbärspulver
  • 1 st obesprutad citron lite finrivet skal
  • 60 g smör
Blåbärsmousse
  • 0,5 st Dr. Oetker ekologiska gelatinblad blad
  • 20 g blåbärspuré från frysta blåbär
  • 100 g vit choklad
  • 2 tsk vispgrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk Taylor & Colledge organic vanilla paste
  • 1 dl vispgrädde
Vaniljmousse
  • 1,5 st Dr. Oetker ekologisk gelatinblad blad
  • 220 g vit choklad
  • 1,1 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk Taylor & Colledge organica vanilla paste
  • 2,2 dl vispgrädde
Chokladband och krans
  • 100 g vit choklad gärna av god kvalitet
Vaniljglaze
  • 3 st Dr. Oetker ekologiska gelatinblad blad
  • 75 g vit choklad
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,25 dl vatten
  • 75 g socker
  • 75 g Dr. Oetker Flytande Glykos
  • 1 tsk Taylor & Colledge organic vanilla paste
  • vit pastafärg litegrann
Dekoration
  • blåklint
  • basilikablommor
Kexbotten
  1. Smula kexen genom att lägga dem i en fryspåse och krossa dem med en brödkavel eller något annat tungt. Blanda kexsmulor, hackad mandel, blåbärspulver och rivet citronskal i en skål.
  2. Smält smöret i en liten kastrull. Rör ner det smälta smöret i kexblandningen.
  3. Fördela kexmassan i en tårtring (14 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och tryck ut massan med fingrarna så att den fördelas jämnt över hela botten. Ställ kexbotten i frysen.
Blåbärsmousse
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Gör blåbärspurén genom att pressa tinade blåbär genom en sil så att du får bort kärnor och skal, väg upp 20 gram.
  3. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad, och ta därefter skålen av värmen.
  4. Blanda 0,2 dl vispgrädde, blåbärspuré, citronsaft och vanilla paste i en liten kastrull och värm tills det når kokpunkt. Ta av kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt de smälta helt i blåbärsgrädden.
  5. Häll den varma blåbärsgrädden över den smälta vita chokladen medan du rör om i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt att röra om tills smeten har samlat sig.
  6. Vispa 1 dl vispgrädde lätt. Vänd först ner lite av grädden i chokladen och därefter försiktigt resten. Fördela blåbärsmoussen över den kylda kexbotten och ställ tillbaka formen i frysen i minst 3 timmar så att moussen fryses.
Vaniljmousse
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad och ta skålen av värmen.
  3. Blanda 1,1 dl vispgrädde med vanilla paste i en kastrull och värm till kokpunkt och ta kastrullen av värmen. Krama ur gelatinbladen och låt de lösas i den varma vaniljgrädden. Häll vaniljgrädden över chokladen och medans du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra till smeten har samlat sig.
  4. Vispa 2,2 dl vispgrädde lätt. Vänd först ned lite av grädden i chokladen och därefter försiktigt resten. Fördela vaniljmoussen i en rund silikonform (16 cm i diameter).
  5. Ta den frysta blåbärsbotten och frigör den från tårtringen. Tryck försiktigt ned blåbärsbotten i vaniljmoussen med kexdelen uppåt. OBS! Om vaniljmoussen känns lite tunn så ställ silikonformen i frysen i ett par minuter innan du trycker ner blåbärsbotten. Annars riskerar du att blåbärsbotten sjunker för djupt ned i vaniljmoussen.
  6. Ställ silikonformen i frysen över natten.
Chokladband och krans
  1. Hacka chokladen och lägg i en microugnstålig skål. Smält chokladen i 30 sek åt gången. Rör om i chokladen mellan varje 30-sekundare. När chokladen börjar smälta kortar du ner intervallerna i micron till 10 sek åt gången. Fortsätt att röra om mellan intervallerna. Mät temperaturen med en termometer, du skall hamna på 28-30 grader celcius.
  2. Bred lite av den tempererade chokladen på ett långt smalt stycke tårtfilm/tårtplast (1x51 cm). Lyft upp plasten och låt chokladen sätta sig en smula. Placera plasten runt en tårtring (16 cm i diameter) med chokladsidan utåt. Ställ ringen i kylskåpet tills chokladen har stelnat.
  3. Bred resten av den tempererade chokladen på en lång bit tårtfilm (44 cm) och för en taggad tårtkam igenom. Placera plasten runt en tårtring (14 cm i diameter) med chokladsidan utåt och ställ i kylskåpet tills chokladen har stelnat.
Vaniljglaze
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Hacka chokladen fint och lägg i en plastkanna.
  3. Värm grädde, vatten, socker, glukossirap och vanilla paste till kokpunkt och ta av kastrullen från värmen.
  4. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i den varma vaniljgrädden.
  5. Häll vaniljgrädden över chokladhacket och använd en stavmixer för att blanda glazen. Var försiktig så att du inte lyfter stavmixern över ytan på glazen då det kan göra att det kommer oönskade luftbubblor i glazen.
  6. Tillsätt vit pastafärg genom att först doppa spetsen av en tandpetare i färgen och sedan doppa den i smeten. Öka mängden om det är nödvändigt och mixa igen. Täck glazen med plastfolie så att folien nuddar ytan på glazen och låt den kyla ned till 35 grader celsius.
  7. Placera den frysta tårtan på ett galler med ett fat under och häll den vita glazen över. Flytta försiktigt över tårtan till ett serveringsfat och låt den stelna i kylskåp.
Dekoration
  1. Placera chokladbandet runt tårtans nederkant och lägg de smala chokladringarna ovanpå tårtan.
  2. Dekorera med ätliga blommor.