Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Vegansk blåbärsmoussekaka

Det här receptet på blåbärstårta är både veganskt, laktosfritt och fritt från tillsatt socker. 

Vote
(6)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 10-12 bitar 1 springform 21 cm

Räcker till...

10-12 bitar 1 springform 21 cm

Ingredienser

Så gör du

Rom-russin botten
  • 75 g dadlar utan kärnor
  • 1 påse Dr. Oetker korinter 75 gram
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk Dr. Oetker romarom
  • 50 g flagade hasselnötter eller mandelspån
Vegansk blåbärsmousse
  • 200 g cashewnötter
  • 400 g frysta blåbär tinade
  • 80 g lönnsirap (65 ml)
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 påsar Dr. oetker vegegel veganskt alternativ till gelatin
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljarom
  • 3 msk citronsaft
  • 150 g kokosolja
Dekoration
  • färska blåbär
  • kokosflagor
Vegansk blåbärsmousse
  1. Lägg de frysta blåbären och lönnsirapen i en kastrull och låt koka upp. När blåbären har släppt all saft, fortsätt till nästa steg.

  2. Lös upp Vegegel i kallt vatten och tillsätt den i blåbären under omrörning. Koka upp tills massan tjocknar (1-2 min). Tillsätt citronsaft och vaniljarom och låt massan svalna helt.

  3. Sila cashewnötterna och mixa tills de är så finfördelade som möjligt. Tillsätt smält kokosolja och fortsätt blanda. Tillsätt den svala blåbärsmassan och mixa den tills moussen är jämn.  

  4. Häll moussen över botten och slå formen mot bordsskivan så att ytan lägger sig jämn. Ställ kakan i kylskåp 3-4 timmar tills moussen har satt sig.

Förberedelse:
  • Till det här receptet är det viktigt att ha en bra matberedare eller blender för att lyckas. Dela eventuellt moussereceptet på två om skålen till matberedaren är för liten. Vi har använt en 21 cm vid springform och klädd med bakpapper och plastfolie så att kakan ska lossna lätt. Har du bara en mindre form går det bra att använda den, mousselagret blir då högre. 

    Lägg de råa cashewnötterna i blöt i kallt vatten minst 2 timmar (gärna 4 timmar) innan de ska användas.  Då blir de blötlagda och fungerar perfekt som ett veganskt alternativ till färskost i detta recept.

Rom-russin botten:
  1. Blanda dadlar, korinter och vatten i en kastrull och koka samman under omrörning tills vattnet har dunstat.  Hacka frukten till en fin massa i en matberedare tillsammans med romaromen. Tillsätt hasselnötsflagorna och rör hastigt om så att massan fortfarande har en fin struktur.

  2. Täck botten av springformen med ett ark bakpapper och lås fast kanterna runtom så att pappret ligger stramt. Klä formens kanter med plastfolie. Fördela nötmassan över formens botten i ett tunt tunt lager. Tryck ut den jämnt och ställ formen i kylskåp.

Dekoration:
  • Öppna springformen och placera kakan på ett serveringsfat. Dra försiktigt av plasten från kanten och dekorera ovansidan av kakan med färska blåbär och stick ner kokosflagor i moussen. Kakan kan förvaras upp till 2 dagar i kylskåp.