Vegansk chokladmoussekaka
I detta recept på chokladtårta har vi lagt en veganvänlig chokladmousse på en botten av dadlar och mandel. Tillsätt gärna en skvätt espresso för en lite vuxnare smak. Dessutom är kakan helt utan tillsatt socker. Kakan håller sig upp till 2 dagar i kylskåp.
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 1 st srpingform 16 cm, 8-10 bitar
1 st srpingform 16 cm, 8-10 bitar
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 100 g dadlar utan kärnor
- 1 påse Dr. Oetker Hackade Mandlar
- 1 tsk snabbkaffe espresso
- 2 msk kokande vatten
- 1 msk kakaopulver
- 1 påse Dr. Oetker mandelsplitter
Vegansk chokladmousse
- 100 g cashewnötter osaltade
- 200 g dadlar utan kärnor
- 1 dl kallt vatten
- 1 påse Dr. oetker vegegel
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljarom
- 1 msk kokosolja
- 2 msk kakao
- 1 dl sojagrädde
Dekoration
- 1,5 dl sojagrädde
- 50 g flagade hasselnötter eller mandelspån
Botten
Blanda dadlar, hackade mandlar och espresso (av kokande vatten och snabbkaffepulver) till en jämn massa, tillsätt kakaopulver och mixa tills allt är blandat. Lägg massan på bordet och knåda in mandelsplitter så den får en fin struktur.
Lägg en bit bakpapper över springformens botten och lås fast kanten av formen så att pappret ligger stramt. Klä formens kanter med plastfolie. Fördela nötmassan i formen i ett tunt lager. Pressa ut massan jämnt och ställ formen i kylskåp.
Vegansk chokladmousse
Låt cashewnötterna rinna av och lägg dem i matberedaren och mixa tills de är finfördelade. Tillsätt dadlarna en efter en och fortsätt mixa tills massan är jämn.
Lös upp vegegelen i kallt vatten och koka upp tills massan tjocknar (1-2 min). Tillsätt vegegelen i dadelmassan tillsammans med kakao, vaniljarom och kokosolja och blanda tills massan är jämn.
Häll moussen över kakbotten och banka formen i bordsskivan så att du får en jämn yta på moussen. Ställ kakan i kylskåp 3-4 timmar tills moussen har satt sig.
Dekoration
Öppna springformen och placera kakan på ett serveringsfat. Dra försiktigt bort plasten från kanten och dekorera kakan med vispad sojagrädde och flagade nötter.
Förberedelse
Till detta recept är det viktigt att ha en bra matberedeare eller blender för att lyckas. Dela eventuellt moussereceptet på två om matberedarens skål är för liten. Vi har använt en 16 cm springform klädd med bakpapper i botten och plastfolie på sidorna så att det är lätt att lossa kakan. Om du bara har en större form går det såklart bra att använda den, kakan blir dock inte lika hög.
Lägg de råa cashewnötterna i blöt i kallt vatten i minst 2 timmar (gärna 4) innan du ska använda dem. På så vis blir de blötlagda och fungerar perfekt som ett substitut till färskost i detta recept.