Vinbärsfromagetårta
En ljuvlig fromagetårta av sommarens vinbär. Förbered dig med många skålar att vispa och röra i - sedan är det bara till att sätta igång!
Räcker till 1 rund tårtform
1 rund tårtform
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 225 g digestivekex
- 30-35 g smält smör
Vinbärsfromage
- 250 g svart/röda vinbär
- 1,5 dl strösocker
- 4 st ägg (4 gulor & 2 vitor)
- 3 dl vispgrädde
- 10 st gelatinblad
- 1,5 dl stark svartvinbärssaft
Gelé
- 3 st gelatinblad
- 2 dl stark svartvinbärssaft
- Färska svarta/röda vinbär
Krossa kexen i mortel eller i en mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut massan i en springform, 24-25 cm i diameter. Ställ in den i kylskåpet.
Kör vinbären i en mixer med ca ½ dl socker.
Vispa fyra äggulor till luftigt skum med 1 dl strösocker. Vispa två av vitorna till fast skum, ev. med 1-2 msk socker mot slutet. Vispa även upp grädden.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca. 10 min och lös sedan upp dem i kokande svartvinbärssaft. Rör om väl och låt svalna lite.
Blanda ägguleskummet med vinbärsmoset, rör i gelatinet och sedan äggvitor samt den vispade grädden. Blanda allt väl och skeda upp fromagen över kexbottnen i formen och ställ den kallt till fromagen stelnar.
Lägg gelatinbladen till gelén i blöt i kallt vatten en kort stund och lös dem sedan i kokande saft. Låt saften svalna, rör om då och då så att gelatinet är väl blandat. När gelén är sval och börjar tjockna lite grann häller du den över tårtan. Låt tårtan stå kallt medan gelén stelnar. Garnera med vinbär.