Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Wiolas pastelliga vårtårta

Recept i samarbete med @wiolasvackra: För mig handlar våren om ljusa, vackra pasteller samt att förnimma det som väcks till liv i naturen. Dessa tankar landar i Wiolas pastelliga vårtårta med smak av syren, jordgubb och choklad.

baka.se

Vote
(1)

Räcker till ca 15 pcs

Räcker till...

ca 15 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbottnar
  • 3 st ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
  • 50 g Smör
  • 1 dl Mjölk
  • 3,5 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • smör till bakform
Fyllning
  • 1 fp Dr. Oetker Tårtmousse Jordgubb
  • 1 fp Dr. Oetker Tårtmousse Choklad
  • 5 dl mjölk
Fyllning syrensirap
  • 2,5 dl vatten
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 msk glykossirap
  • 2,5 dl syrenblommor
Maränger
  • 1 fp Dr. Oetker Perfect Meringues
  • 0,75 dl vatten
  • Dr. Oetker gelfärg rosa och lila
Garnering
  • 10 dl Vispgrädde
  • 1 fp Dr. Oetker Cream Fix (2 påsar)
  • Färska blommor av syren och penséer
  • Funcakes mjuka sockerkulor rosa och vita
  • Dr.Oetker Gelfärg Rosa, grön, lila, blå, gul för färgning av grädde och maränger
  • Sockerpasta färgad med grön gelfärg till stjälkarna
Tårtbotten
  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.ispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda dem med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
  5. Häll ner smeten i en smord springform ca 24 cm.
  6. Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i 40 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.
  7. Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
  8. När sockerkakan svalnat skär du den i tre lika stora lager.
Chokladmousse
  • Vispa ihop enligt instruktionerna på påsen.
Jordgubbsmousse
  • Vispa ihop enligt instruktionerna på påsen.
Syrensirap
  1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Låt koka någon minut och dra sedan kastrullen från plattan.
  2. Skölj syrenklasarna och plocka bort blommorna.
  3. Tillsätt syrenblommor och glukossirap i den uppkokade sockerlagen. Hetta upp igen och låt småputtra till en lättflytande sirapsliknande konsistens, 10-15 minuter på medelvärme, utan att röra i den.
  4. Sila sirapen genom en finmaskig sil och häll upp i en väl rengjord, varm glasburk. Förvara sedan i kylskåp.
Maränger
  • Sätt ugnen på 100° varmluftsugn. Vispa pulvret och vatten med en elvisp på låg hastighet och öka sedan successivt. Vispa i ca 3 minuter tills det har blivit en fluffig och stel maräng. Förbered två spritspåsar med olika små tyllar. Blanda hälften av marängsmeten med rosa gelfärg och den andra häften med lila gelfärg. Häll över marängsmeten i spritspåsarna och spritsa ut små blomliknande maränger på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tag ut och låt marängerna svalna.
Montering av tårtan
  • Dela tårtbottnarna i 3 delar. Använd nu formen som du bakat den i. Börja med lägga i den första tårtbottendelen. Fyll nu på med all jordgubbsmousse. På moussen ringlar du syrensirap. Fortsätt med nästa lager tårtbotten. Fyll nu på med all chokladmousse. På moussen ringlar du syrensirap. Lägg på sista lagret tårtbotten. Ställ i frysen i minst 2 timmar.
Garnering
  1. Tag ut tårtan ur springformen. Vispa 10 dl grädde, blanda med cream fix, efter instruktionerna på påsen. Stryk ut ett jämnt tunt lager grädde över hela tårtan med spackelspade. Färga sedan 1/3 av grädden med grön gel färg och resten av grädden med blå gel färg. Spritsa grön grädde längst ner på tårtans kanter, spritsa sedan den blå grädden på resterande yta av tårtan. Stryk sedan ut jämt med spackelspade.
  2. Sedan bygger du upp med stjälkar som du gjort av sockerpastan.
  3. Garnera därefter med dina marängblommor, sockerkulor och färska blommor av penseé och syren. Låt fantasin flöda!