Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Amerikanska donuts

Stora luftiga amerikanska donuts med strösocker eller glasyr på. 

För flera tips och recept besök gärna bloggen, www.cookiesandsweets.se

Vote
(5)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 60 st beroende på storlek

Räcker till...

60 st beroende på storlek

Kategorier
Recepttyp Vetebröd
Näringsvärde Nöt & mandelfritt

Ingredienser

Så gör du

Degen:
  • 25 g färsk jäst
  • 125 g smör rumsvarmt i små bitar
  • 3 dl socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 22-24 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 st citron , skal från en halv citron
  • 7,5 dl olja ,till fritering, neutral i smaken t ex rapsolja
Glasyr:
  • 5 dl florsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl Strössel Eller annat som hackade nötter, riven choklad
Degen:
  1. Blanda jäst med lite mjölk tills den löser upp sig.

  2. Blanda i köksassistenten alla ingredienser men bara 20 dl av mjölet ( spara resten för att lägga till allt eftersom ifall det behövs ). Kör i minst 12 minuter på medelhastighet. Lägg i lite mer mjöl ifall degen är för lös. Degen ska vara mjuk men det ska inte fastna på händerna när den är färdig knådad.

  3. Har du inte assistent kan du knåda degen för hand men gör det i minst 16-18 minuter.

  4. Låt degen jäsa övertäckt för minst 2 timmar. Krävs det för att munkarna ska bli luftigare, vid långsamt jäsning.

  5. Ta upp degen på köksbordet och knåda den, kavla till ca 1 cm tjocka plattor. Med en rund kakmått eller ett glas, stansa ut munkarna. Med en mindre form ta ut mitten som du kan fritera för sig eller blanda med resten av degen och kavla ut igen, ta ut munkar med formen o s v.

  6. I en djup kastrull hetas olja ordentligt. Vissa recept säger minst 180º men har man inte termometern så kan man göra ett test med en mindre degbit. Lägger man in biten i oljan och börjar fräsa och bubbla på en gång då är oljan tillräckligt het.Låt lilla degbiten vara kvar i kastrullen ifall oljan inte var tillräckligt het och se när den börjar bubbla. Då kan du börja lägga i munkarna, några i taget.

  7. Fritera munkarna ca 1 minut på varje sidan, rulla dem direkt i strösocker eller lägg på galler eller bakplåtspapper att rinna av och kallna ifall du ska ha glasyr på.

Glasyr:
  1. Blanda florsocker med mjölk och värm lite på spisen tills den blir tjock flyttande. Blanda i ev smaksättning och/eller färg.

  2. Doppa den ena sidan av munkarna i glasyr och lägg dem på galler för att rinna av. Rör om i glasyren under tiden så det inte hårdnar och bildas en skorpa på ytan.

  3. Strö över strössel på direkten innan glasyren hinner stelna på munkarna för då kommer strösseln bara ramla av.