Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Ankis glutenfria kanelbullar

Man brukar säga tredje gången gillt, men nu blev det första gången! Mina kanelbullar är smakrika och luftiga och man vill gärna äta mer än en!

hagetsfika.blogg.se

Vote
(5)

Fri från

Glutenfritt

Glutenfritt

Räcker till 25 st

Räcker till...

25 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 gram jäst söt deg
  • 5 dl mjölk 3 % fingervarm
  • 2 msk Fiberhusk
  • 150 gram smör rumsvarmt
  • 1/2 dl cre'me fraiche 15 %
  • 3/4 dl sirap
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor gärna nystötta
  • 1 st ägg
  • 10 -11 dl glutenfri mjölmix
Pensling
  • 1 st ägg uppvispat
  • 25 gram smör
  • socker
eller
  • 1 st ägg uppvispat
  • pärlsocker
  • 1 st ägg uppvispat
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 1 msk vatten
Fyllning
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/4 dl mjölk 3 %
  • 2 st äggulor
  • 2 msk majsstärkelse ( Maizena )
  • 1 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • 1 - 2 tsk vaniljsocker
eller
  • Smula ner jästen i en bunke.

    Häll fingervarm mjölk över jästen så att den löses upp.

    Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 min.

    Tillsätt resten av ingredienserna men spar ca 1 dl mjöl till utbakningen.

    Arbeta till en deg i assistent 8 min eller 12 min för hand.

    Strö över mjöl och låt degen jäsa under bakduk ca 40 - 50 min.

    Gör under tiden fyllningen.

Fyllning
  • Blanda allt utom kanel och vaniljsocker i en liten kastrull. 

    Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.

    Låt krämen svalna och smaksätt sen med kanel och vaniljsocker. 

    Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och baka ut till alternativa bullar:

    1. Rulla bollar och lägg i bullformar eller aluminiumformar ( som först

    penslats med smält smör ).

    Låt bullarna jäsa 50 - 60 min under bakduk.

    Gör ett hål i varje bulle och spritsa i fyllningen.

    Pensla bullarna med uppvispat ägg.

    Grädda i ugn 225 grader ca 12 - 15 min.

    Innan servering, pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.

    2. Kavla ut degen till ca 1 1/2 cm tjock rektangulär platta.

    Bred på fyllningen och rulla ihop, skär ca 1 1/2 cm tjocka skivor

    och lägg i bullformar. 

    Låt bullarna jäsa 50 - 60 min under bakduk.

    Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

    Grädda i ugn 225 grader ca 12 -15 min.

    3.Som ovan, kavla ut en platta, lägg på fyllning, rulla ihop och skär.

    Lägg i bullformar och låt jäsa under bakduk 50 - 60 min.

    Pensla med upovispat ägg och grädda i ugn 225 grader i

    ca 12 - 15 min.

    Låt bullarna svalna och vid servering ringla över florsockerglasyr.