Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Blåbärsbullar med mandelmassa

Favoritbullarna alla kategorier. Vetedeg fylld med farmors hemkokta blåbärssylt och riven mandelmassa kan inte bli annat än mumsigt!

baktokig

Vote
(9)

Räcker till 30 st bullar

Räcker till...

30 st bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetedeg
  • 25 gram jäst
  • 100 gram smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl
Blåbärsfyllning
  • 100 gram grovt riven mandelmassa
  • 2-3 dl blåbärssylt
  • 75 gram smör
  • 1 msk vaniljsocker
Garnering
  • pärlsocker
  • Uppvispat ägg till pensling
  1. 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan. Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter.

  2. 2. Blanda smör, mandelmassa, vaniljsocker och blåbärssylt i en liten bunke. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm. Bred på fyllning. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar. Strö över lite kokosflingor eller pärlsocker efter tycke och smak. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter. Låt svalna under bakhanddukar.